Vacață în Grecia sau Bulgaria în 2020? Alexandru Rafila: “E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară”

Gabriel Alexandrescu
03.06.2020
Vacață în Grecia sau Bulgaria în 2020? Alexandru Rafila: “E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară”

Vacanțele din 2020 stau sub semnul întrebării din pricina pandemiei de COVID-19 care a afectat toată omenirea. Chiar dacă românii nu vor putea să se deplaseze cu avionul pentru a-și petrece vacanța, mașina personală rămâne o soluție la îndemână. Iar ca destinații apropiate, Grecia și Bulgaria sunt cele mai căutate.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat astăzi că sunt șanse mai mici ca românii să se îmbolnăvească într-o vacanță decât dacă stau în țară.

Profesorul Alexandru Rafila a avut o intervenție la postul de televiziune Digi24. Rafila a vorbit despre faptul că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din UE, dar că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”.

„Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare”, a explicat Alexandru Rafila.

Acesta a vorbit și despre eventualitatea unei vacanțe la vecinii bulgari sau la greci: “Orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele. (…) E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.r.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”