S-a majorat IRCC! Ce se va întâmpla cu ratele a sute de mii de români?

Gabriel Alexandrescu
06.10.2023
S-a majorat IRCC! Ce se va întâmpla cu ratele a sute de mii de români?

De la 1 octombrie 2023, IRCC a urcat ușor la 5,96%. Noua valoare de 5,96% pe an este aferentă trimestrului II din 2023 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada octombrie- decembrie (T4).

Milioane de români cu împrumuturi ce au dobânzi variabile legate de IRCC vor fi afectati minial. În fuctie de tipul creditului si perioada de plata, cresterea ar putea fi intre 1 și 3 lei, arată calculele oferite de institutiile de credit.

Clienții care căutau să obțină un nou credit nu vor fi impactați de noua majorare IRCC în calculele oferite de banci.

Cifrele arată că aproximativ 450.000 de persoane fizice au credite legate de indicele IRCC. Reamintim că ratele românilor au crescut accelerat în ultimii 2 ani, odată cu ce dobânzile au fost influențate de inflația în creștere. Spre exemplu, în 1 aprilie 2022, IRCC reglementat de OUG 19/2019, creștea la 1,86%, de la 1,17% cât era la 1 ianuarie, scrie bankingnews.ro.

Ce este IRCC?

IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) este noul indice de referință folosit în calcularea ratelor creditelor cu dobânzi variabile pentru creditele noi acordate incepand cu aceasta data.

Începând cu luna mai 2019 indicele IRCC a luat locul indicelui ROBOR, cunoscut pentru calcularea dobânzilor la credite. Înlocuirea ROBORULUI prin noul IRCC a fost realizată din cauza creșterii ROBOR, modificându-se astfel legislația încât noul indice să se aplice tuturor împrumuturilor care intră sub OUG 50/2010 si OUG52/2016: credite de nevoi personale garantat sau negarantat, credite ipotecare, carduri de credit, descoperiri de salariu, credit Noua Casă, credite de construcție.

Cum se calculează IRCC?

Conform specialiștilor bancari, IRCC-ul se determină la finalul fiecarui trimestru, ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice aferente tranzacțiilor interbancare determinate pentru trimestrul anterior.

Rezultatul este apoi aplicat pentru întreg trimestrul următor. Valoarea indicelui de referință pentru creditele acordate în lei cu dobândă variabilă este afișat zilnic pe site-ul BNR (Banca Națională a României), odată cu publicarea indicelui ROBOR.

Tags: