Cresc salariile a aproape 250.000 de români cu 50% de la 1 ianuarie 2024

Gabriel Alexandrescu
06.10.2023
Cresc salariile a aproape 250.000 de români cu 50% de la 1 ianuarie 2024

Ministrul Educației, Ligia Deca, a promis că de la 1 ianuarie 2024 vor crește salariile profesorilor.

Într-o dezvăluire senzațională, Ministrul Educației a declarat: “Există un act normativ în vigoare care spune că, de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca acest angajament să se respecte.”

Și Ministrul nu se oprește aici! Discuțiile aprinse privind grila de salarizare au reînceput, iar Ligia Deca promite să lupte pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis, fie prin noua lege a salarizării sau printr-o soluție ingenioasă pe actuala legislație.

„Eu cred că o promisiune odată făcută, trebuie respectată sau măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a mai spus Ministrul Educației.

Cu această lovitură financiară în creștere, profesorii români pot începe să viseze la un viitor mai strălucitor, iar promisiunea Ministrului Educației este ca o explozie de speranță pentru această categorie importantă de angajați. Cu toții așteptăm cu sufletul la gură să vedem cum se va dezvolta această situație explozivă a majorării salariilor pentru profesori!

Cât de bine plătiți sunt profesorii din România în comparație cu colegii lor din UE?

O analiză comparativă Eurydice arată că salariile medii ale profesorilor din România erau, înaintea grevei generale, printre cele mai mici din Europa, la un nivel similar cu Muntenegru și Ungaria.

Analiza arată că salariile medii brute anuale reale ale profesorilor cu vârste între 25-64 de ani, calculate în euro, în anul 2021/2022, s-au situat în România la un nivel ce depășește cu puțin pragul de 10.000 de euro, nivel comparabil cu cel din Muntenegru și Ungaria și puțin peste cel din Serbia și Bosnia-Herțegovina, scrie edupedu.ro.

Câți profesori sunt în România?

În anul şcolar/universitar 2021-2022 au fost 237.900 de profesori, educatori, învățători, și profesori universitari, cu 3052 mai mulți față de acum doi ani, potrivit datelor INS.