FMI a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile românilor

Sorin Ionescu
06.10.2023
FMI a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile românilor

Din punct de vedere economic, România stă pe un butoi cu pulbere. Datele statistice sunt îngrijorătoare, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că nu a dormit de trei zile, fiind tot mai îngrijorat de starea financiară a țării. Ba mai mult, reprezentanții Fondului Monetar Internațional în România au susținut că lucrurile nu sunt deloc roz și trebuie implementate rapid mai multe reforme pentru redresarea economică.

Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI în România, a analizat și situația pensiilor din țara noastră susținând că creșterea mărirea prognozată de politicieni s-ar putea să nu fie sustenabilă, dacă nu este însoțită de tot felul de reforme în diferite domenii.

Trebuie să vă uitaţi foarte atent, dacă veţi cheltui mai mult într-un sector, trebuie să cheltuiţi mai puţin pe altceva, la fel şi pentru pensii.  Înţeleg că actuala legislaţie va duce la o creştere a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că veți avea mai puţin pentru alte cheltuieli.

Trebuie să vă uitaţi şi la alte reforme. Reforma pensiilor speciale este în curs de desfăşurare, apoi este reforma tuturor pensiilor care este o ţintă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anul viitor. Aceste reforme sunt foarte, foarte importante pentru sistemul de pensii, dar şi pentru sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, a afirmat Jan Kees Martijn într-un interviu pentru Antena 3.

Conform estimărilor Fondului Monetar Internațional, economia României va înregistra o creștere de 2,3% în cursul acestui an, iar deficitul bugetar se va situa la 6% din Produsul Intern Brut (PIB). În plus, FMI face recomandări autorităților de la București să implementeze reforme suplimentare, echivalente cu 2% din PIB. Conform aceleiași surse, inflația este prognozată să scadă de la 7% la 4% până la sfârșitul anului 2024, însă va rămâne peste ținta stabilită de Banca Națională a României.

Cred că am reuşit să ne convingem unii pe alţii. Normal că au lăsat recomandările. Într-un fel, sunt cam aceleaşi cu cele ale Băncii Mondiale şi cu recomandările de țară făcute de către Comisie. Eu zic că, fiind mai mult solidari unii cu alţii, vom depăşi şi acest moment, cum întotdeauna a făcut-o România, a spus Marcel Ciolacu.

Tags: