Întârzie pensiile? Sunt probleme legată de plata pensiilor? Ce spune premierul Ciolacu?

Gabriel Alexandrescu
09.10.2023
Întârzie pensiile? Sunt probleme legată de plata pensiilor? Ce spune premierul Ciolacu?

În urmă cu câteva zile, ministrul Marcel Boloş ar fi afirmat că nu poate dormi de câteva zile din cauza creşterii deficitului bugetar şi a avertizat că s-ar putea ajunge la o oprire a plăţilor până la sfârşitul anului. Marcel Ciolacu, șeful lui Boloș, a negat că ar putea exista întârzieri.

Seniorii pot sta liniștiți. Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, că statul nu are probleme de “incapacitate de plată”, respectiv referitor la plata pensiilor şi a salariilor, subliniind că la Ministerul Finanţelor este “un buffer” de aproape 12 miliarde de lei.

El a răspuns astfel după ce a fost întrebat de presă, la finalul şedinţei BPN al PSD de la sediul partidului, dacă există posibilitatea “să fie suspendate plăţile, aşa cum spunea ministrul (Finanţelor n.red.) Marcel Boloş într-o şedinţă a coaliţiei”.

“Nu avem probleme de incapacitate de plată”

“Avem un buffer de aproape 12 miliarde la Finanţe. Nu avem probleme de incapacitate de plată, de nimic. Noi avem o singură problemă, de a ne încadra într-un deficit, unde avem de închis cu Comisia, să vedem cheltuielile directe şi indirecte în ceea ce priveşte Ucraina. De la, repet, de la amenda de 0,5 % am pornit. Acel moment este depăşit. România nu va fi amendată cu 0,5% din PIB, pentru că în eventualitatea în care depăşeşte deficitul, nu sunt… Lucrurile sunt sub control. Mă bucur că domnul ministru e atât de aplicat, de nici nu poate dormi noaptea. Repet, e un om foarte responsabil, dar nu sunt, lucrurile nu sunt critice. Nu avem probleme de salarii, de pensii, dimpotrivă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru a discuta cu acesta “inclusiv pe proiecţia bugetului pe anul viitor”.

“Dorim până la sfârşitul anului să avem şi bugetul aprobat”, a mai declarat premierul Ciolacu.

Câți pensionari sunt în România?

Un număr de 4.794.524 pensionari era înregistrat în august 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.734 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 2.202.520 sunt femei și 2.592.004 erau bărbați.

Foto: as.ro