Cum a reușit Hamas să pătrundă în Israel?

Sorin Ionescu
09.10.2023
Cum a reușit Hamas să pătrundă în Israel?

Situația din Orientul Mijlociu a degenerat complet, iar în momentul de față există un război în toată regula între Israel și Palestina. Gruparea teroristă Hamas a reușit ceea ce nimeni nu credea posibil să pătrundă pe teritoriul israelian, fără ca nimeni să o deranjeze. Adepții acestei organizații teroriste au ucis civili la întâmplare și au luat ostatici din rândul oamenilor obișnuiți doar pentru a crea haos și teroare.

Nimeni nu înțelege cum celebrele servicii secrete israeliene nu au prevăzut acest moment, cu membrii Hamas care au reușit să spargă zidul de la graniță și să pătrundă în Israel. Mulți cetățeni israelieni se odihneau, fiincă sâmbătă reprezenta Sabatul evreiesc, o zi sfântă și de sărbătoare în calendarul lor. Cu toate acestea, în primele ore ale dimineții, un atac neobișnuit ca amploare și coordonare a început sub forma unei ploi de rachete. Israelul a întărit granița sa cu enclava palestiniană din Gaza de-a lungul anilor, dar în câteva ore, ideea că această graniță ar fi impenetrabilă a fost distrusă.

Zidul dintre Palestina și Israel, distrus cu ușurință

Potrivit grupării Hamas au fost trase 5.000 de rachete în primul atac pentru a copleși sistemul de apărare al Israelului, Iron Dome. Autoritățile israeliene susțin că informația este falsă și au fost lansate 2.500 de astfel de rachete. Chiar și așa, numărul este impresionant, iar adepții grupării Hamas au distrus zidul de la granița cu Palestina pătrunzând în teritoriul israelian. Trebuie precizat că pe lângă zidul de beton, lângă acesta se mai află și un gard înalt, precum și senzori de mișcare și camere de luat vederi astfel încât nimic să nu miște în zonă fără ca autoritățile israeliene să știe. Și totuși cum a fost posibil ca gruparea Hamas să nu fie detectată când pătrunde în Israel?

Unii membri ai organizației Hamas au încercat să evite complet bariera de securitate, inclusiv prin utilizarea de parapante pentru a zbura deasupra acesteia și au încercat să traverseze cu bărcile. Forțele de apărare israeliene au anunțat că au respins două tentative ale Hamas de a intra în teritoriul israelian prin debarcarea unor ambarcațiuni pe plajă. Cu toate acestea, ceea ce a făcut acest atac deosebit a fost serie de atacuri directe și bine coordonate asupra punctelor de trecere ale barierei de securitate.

La ora locală 05:50, un canal de Telegram asociat cu aripa militară a Hamas a publicat primele imagini de la fața locului, luate la Kerem Shalom, cel mai sudic punct de trecere dintre Fâșia Gaza și Israel. Aceste imagini au prezentat militanți care au reușit să depășească un punct de control și doi soldați israelieni răniți pe pământ. În plus, o altă imagine a arătat cel puțin cinci motociclete, fiecare transportând doi adepți înarmați cu puști, care au reușit să treacă printr-o breșă tăiată în secțiunea de gard cu sârmă a barierei.

Ba mai mult, adepții Hamas au venit cu un buldozer care a reușit să distrugă o parte din zid și astfel palestinienii au reușit să pătrundă în teritoriul israelian. Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a anunțat că este un adevărat război și la final statul său va ieși învingător.

Foto: thehill.com

Tags: