Vremea se schimbă radical. În unele zone va ninge

Sorin Ionescu
06.10.2023
Vremea se schimbă radical. În unele zone va ninge

În următoarele zile, există posibilitatea ca temperaturile să coboare aproape de punctul de îngheț în anumite regiuni ale țării, după perioada neobișnuit de caldă din mijlocul toamnei. De asemenea, conform prognozei meteorologice, se așteaptă o răcire accentuată a vremii, cu posibilitatea unei scăderi a temperaturii cu până la 10 grade Celsius, în doar 2-3 ore, în timp ce ploile se vor extinde și vor acoperi o suprafață tot mai mare.

În zonele montane, este posibil să asistăm la fenomene de lapoviță și ninsoare odată cu intrarea unei mase de aer rece de origine arctică în România, în ziua de duminică, care va forța rapid deplasarea aerului cald existent.

Cum va fi vremea în weekend?

În acest weekend, vremea se anunță schimbătoare, cu fluctuații semnificative ale temperaturii, perioade de vânt puternic în diverse regiuni și posibile ploi locale. Vineri va debuta cu temperaturi relativ modeste, dar în timpul zilei, termometrele vor înregistra peste 20 de grade Celsius în mare parte din țară, iar în sud, temperaturile vor urca chiar între 23 și 26 de grade. În unele locuri, în special în zonele montane, pot apărea averse ușoare.

Pe timpul nopții de vineri spre sâmbătă, 7 octombrie, se preconizează o răcire semnificativă în jumătatea nordică a țării, precum și în sud-vest. În văi și depresiuni, temperaturile dimineața vor scădea sub 4-5 grade Celsius. Cu toate acestea, în ciuda dimineților mai reci, ziua va fi însorită și caldă. În estul și sudul țării, maximele termice vor ajunge la 24-27 de grade la prânz, în timp ce și în celelalte regiuni vor persista valori de peste 20 de grade.

În același timp, vântul se va intensifica, în special în zonele montane, cu accent în Carpații Orientali, unde se așteaptă rafale de vânt cu viteze ce pot depăși 70-80 km/h. Duminică, 8 octombrie, în prima parte a zilei, termometrele pot ajunge până la 25-27 de grade în anumite regiuni. Cu toate acestea, spre după-amiază, o masă de aer rece, de origine arctică, se va deplasa dinspre nord, determinând o răcire bruscă a vremii și displasarea aerului cald existent.

La munte vine ninsoarea

Discrepanța dintre cele două mase de aer se va manifesta spectaculos, în special în partea estică a țării, unde temperatura va înregistra o scădere remarcabilă, de până la 5-10 grade Celsius, într-un interval de doar 2-3 ore!

Desigur, această răcire bruscă va fi însoțită de intensificări semnificative ale vântului, cu potențial de a deveni chiar vijelii. În zone precum Moldova, Dobrogea, nord-estul Munteniei și regiunile montane, rafalele maxime ale vântului pot ajunge și să depășească 80-90 km/h.

Pe lângă aceasta, frontul atmosferic va aduce cu el șanse de ploi locale, în general cu cantități reduse de precipitații, cu excepția zonelor montane. Ba mai mult, pe vârfurile din nordul Carpaților Orientali, sunt posibile și fenomene de lapoviță și ninsoare.

Tags: