Zona Vrancea a fost zguduită de un nou cutremur

Sorin Ionescu
09.10.2023
Zona Vrancea a fost zguduită de un nou cutremur

Zona Vrancea a fost zguduită în această dimineață de un nou cutremur. Din fericire, seismul nu a fost unul de intensitate mare și s-a produs la o adâncime de 121.6 kilometri, astfel că oamenii nu l-au simțit. Potrivit datelor oficiale de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), pământul s-a zguduit la ora locală 10:01, în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Cutremurul a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter și a fost detectat de aparate în apropierea următoarelor orașe: 57 de kilometri vest de Focșani, 57 de kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 62 de kilometri nord-vest de Buzău, 65 de kilometri est de Brașov și 83 de kilometri nord-est de Ploiești.

Începând cu luna octombrie, în România, au fost înregistrate opt evenimente seismice, având magnitudini care variază între 2,1 și 3,5 pe scara Richter. Cel mai intens cutremur din acest an, cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Cât de puternic a fost cutremurul din 1977?

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate vreodată în România. Magnitudinea sa a fost de 7,2 pe scara Richter, iar epicentrul a fost situat în zona seismică Vrancea din estul țării. Această mișcare telurică a avut un impact devastator asupra României, cu distrugeri semnificative în mai multe orașe și localități, în special în regiunea București și în județele limitrofe.

Cutremurul din 1977 a provocat pierderi semnificative de vieți omenești și a cauzat daune materiale în valoare de miliarde de dolari. Este un eveniment care a avut un impact profund asupra istoriei și dezvoltării ulterioare a seismologiei și măsurilor de prevenire a dezastrelor în România.

Din păcate, autoritățile din România nu au făcut mare lucru pentru a consolida clădirile vechi, astfel încât să reziste la un nou seism cu magnitudine mare. Specialiștii în seismologie susțin că dacă în țara noastră ar avea loc un nou cutremur de o asemenea intensitate distrugerile materiale ar fi și mai mari, iar pierderea de vieți omenești ar fi catastrofală.