Unii dintre posesorii de câini vor avea de plătit o taxă locală

Sorin Ionescu
30.07.2020
Unii dintre posesorii de câini vor avea de plătit o taxă locală

Unii proprietari de câini vor trebui să plătească o taxă locală, dacă proiectul de lege depus la Senat va fi adoptat. Refuzul stăpânilor de a nu sterilizara animalele care nu sunt de rasă va fi “sancționat” cu o taxă. În felul acesta, se dorește descurajarea acestora de a se supune legii în vigoare.

Noua propunere legislativă are și o veste bună, fiindcă ar putea să îi scape pe stăpâni de obligația de a plăti microciparea câinilor (lucru pe care trebuie să-l facă, în prezent), autoritățile locale fiind cele care vor suporta financiar această procedură. Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat în 28 iulie. Pentru a intra în vigoare legea trebuie să treacă de ambele camere ale Parlamentului, să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și să apară în Monitorul Oficial.

Această lege are un scop clar: să prevină riscurile înmulțirii câinilor fără stăpân.

Sterilizarea și microciparea câinilor

Stăpânii de câini care refuză sterilizarea animalelor, care nu sunt de rasă, vor avea de plătit o taxă anuală stabilită la nivel local. Conform Normei Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, sterilizarea se face pe cheltuiala proprietarului. Sancțiunea pentru refuz este, conform Ordonanței de urgență nr. 155/2001, amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

De asemenea, proprietarii de câini trebuie să își microcipeze animalele. În acest moment, costurile acestui implant este suportat de stăpân, însă în noua lege vor plăti autoritățile locale. La acest moment, conform OUG nr. 155/2001 și a Normei ANSVSA, proprietarii de câini trebuie să își microchipeze animalul pe cheltuiala proprie. În cazul în care acest lucru nu are loc, amenda este foarte mare și variază între 5.000 și 10.000 de lei.

Microciparea câinilor se poate face de către medicii veterinari specializați din unitățile medicale veterinare de asistență, înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare.

Foto: Pexels.com