Un nou proiect de lege este analizat privind majorarea salariului minim pe economie

Sorin Ionescu
30.06.2020
Un nou proiect de lege este analizat privind majorarea salariului minim pe economie

Salariul minim pe economie, în România, trebuie să crească, conform legii, în fiecare an de la 1 ianuarie în funcție de rata inflației. Guvernul Ludovic Orban atrage atenția că dacă acest lucru se va întâmpla, în perioada următoare, există pericolul creșterii prețurilor la raft.

Trebuie specificat că, în cadrul Uniunii Europene, România este țara cu cei mai mulți muncitori plătiți cu salariu minim pe economie. Salariu minim brut în România, de la 1 ianuarie 2020, este de 2.230 de lei. După toate taxele și impozitele plătite angajatul rămâne în mână cu 1.346 lei.

Executivul a făcut o analiză a creșterii salariului minim și a ajuns la concluzia că “în ultimii 3 ani, majorarea salariului minim brut pe ţară a condus la majorarea costului unitar cu forța de muncă și la scăderea profitabilităţii firmelor din sectoarele industriei producătoare de bunuri de consum”.

Potrivit datelor oficiale s-a observat “că stabilirea salariului minim brut pe ţară, fără luarea în considerare a unor indicatori economici relevanţi, poate crea dezechilibru între muncă și capital”.

Salariul minim pe economie crește în tranșe egale

Cabinetul PNL are un proiect de lege care propune creșterea în tranșe anuale egale a salariului de bază minim pe țară garantat în plată. Astfel, cu data de 1 ianuarie 2021 și până la data de 31 decembrie 2024, acesta trebuie să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie.

După mai multe studii de piață noul proiect de lege are în vedere faptul că “dinamica reală a productivităţii este sub dinamica reală a costului cu forța de muncă, datorită majorării salariilor, firmele vor avea înclinația de a transmite consumatorilor costul bunurilor și serviciilor vândute pentru a evita o scădere a profitului, ori își vor ajusta costurile, ceea ce pe termen scurt este mai puţin probabil”.

Altfel spus “datorită majorării salariilor în termeni nominali, atunci preţurile în piaţă vor creşte, ceea ce are un efect de compensare a salariilor în termeni reali”. În Uniunea Europeană, România are cei mai mulți angajați cu salariul minim pe economie, fiind urmată de Portugalia.

Foto: observatorulph.ro