Cresc pensiile românilor de la 1 septembrie

Sorin Ionescu
26.06.2020
Cresc pensiile românilor de la 1 septembrie

Cresc pensiile românilor. Pensionarii români au motive de bucurie în aceste zile, după ce Guvernul României a anunțat că se pregătește să mărească punctul de pensie. Fostului președinte al Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, a vorbit despre măsura care va intra în vigoare de la 1 septembrie.

Fostul președinte al Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, susține că “suntem în prezent cu valoarea punctului de pensie de 1.265 de lei, iar valoarea pensiei pentru fiecare persoană este dată de valoarea punctului 1.265 de lei, înmulțit cu punctajul mediu.

Practic, orice majorare a valorii punctului de pensie cu un procent conduce la majorarea pensiei cu procentul respectiv”.

Punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1 septembrie 2020 la 1.775 RON, această lege este în vigoare și nu a fost modificată până în acest moment”, a declarat fosta șefă a Casei de Pensii pentru Impact.

Pensiile cresc în funcție de banii de la buget

Doina Pârcălabu a mărturisit că majorarea pensiilor se va face în funcție de încasările la bugetul de stat și de cum va evolua criza economică declanșată de pandemia de coronavirus.

Fosta șefă a Casei de Pensii mărturisește că “toate discuțiile care se poartă au în vedere ceea ce se întâmplă cu evoluția indicatorilor macroeconomici, în speță evoluția încasărilor la bugetul de stat. Noi știm că bugetul asigurărilor sociale este susținut prin subvenții pe partea de deficit din bugetul de stat”.

“Mai mult decât atât, indemnizația socială minimă pe care o acordăm pensionarilor cu venituri mai mici de 700 RON, în sensul că aceste venituri sunt rotunjite la acest cuantum de 704 RON, și această modificare a valorii punctului produce efecte pentru acele persoane pentru că li se modifică partea de contribuție care este suportată parțial din bugetul asigurărilor de stat și parțial din bugetul de stat. Sunt tot felul de calcule care se fac pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurărilor sociale și pentru asigurarea fondurilor din bugetul de stat”, a adăugat Doina Pârcălabu pentru sursa citată mai sus.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că este imposibil majorarea, de la 1 septembrie, cu 40% a punctului de pensie. Potrivit zvonurilor de pe piață pensiile vor crește cu doar 10%.

Foto: pexels.com