Ludovic Orban: “Guvernul va ataca la CCR legea pentru dublarea alocaţiilor”

Gabriel Alexandrescu
22.06.2020
Ludovic Orban: “Guvernul va ataca la CCR legea pentru dublarea alocaţiilor”

Ludovic Orban nu se lasă. Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că Guvernul va sesiza la CCR legea privind dublarea alocaţiilor. Astfel, alocațiile ar putea să revină la 150 de lei (pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani) și la 300 de lei (pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani).

La începutul anului, Klaus Iohannis a promulgat dublarea alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei. Totuși, Executivul a amânat intrarea în vigoare a legii, pe motiv că nu sunt suficienți bani la bugetul de stat.

“Decizia pe care am luat-o este să atacăm la Curtea Constituţională, pentru că este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanţare, cum sunt multe alte proiecte care au fost adoptate de Parlament fără punctul de vedere al Guvernului şi fără o încercare de colaborare şi deja am câştigat la Curtea Constituţională câteva sesizări împotriva unor proiecte de lege adoptate la Parlament pentru că ele nu au prevăzut sursa de finanţare şi nu au practic posibilitatea efectivă de punere în practică”, a spus Orban, într-o conferinţă susţinută la sediul PNL după Biroul Executiv al partidului.

Ludovic Orban a spus că dublarea alocaţiilor este greu de susţinut financiar şi că va fi stabilit un grafic de creştere progresivă a acestora. În plus, Guvernul va ataca decizia la CCR.

Orban a încheiat în aceeași conferință: “Normal că ne dorim creşterea alocaţiilor. Pe de altă parte, dublarea alocaţiilor este foarte greu de susţinut financiar atât în anul în curs, cât şi anul viitor, când vom avea de asemenea foarte multe cheltuieli şi vom stabili un grafic de creştere progresivă a alocaţiilor astfel încât până la urmă să reuşim creşterea alocaţiilor aşa cum a fost votată în Parlament, dar nu din primul moment, ci pe o perioadă de timp”

Camera Deputaţilor a respins în luna mai OUG 2/2020 care prorogă termenul pentru dublarea alocaţiilor copiilor la 1 august.