România ar putea exporta banane, rodii și kiwi

Sorin Ionescu
06.08.2020
România ar putea exporta banane, rodii și kiwi

Fructe exotice cultivate în România. Schimbările climatice din ultimii ani sunt o adevărată provocare pentru autorități. Dezvoltarea societăților, puternica industrializare și eliminarea gazelor cu efect de seră au făcut ca vremea să se comporte diferit pe întreg globul. În felul acesta, am avut ninsoare în deșertul Sahara și temperaturi ridicate, peste media normală, la Polul Nord.

România ar putea cultiva fructe exotice

Temperaturile tot mai ridicate din termometre din țara noastră ar putea duce la cultivarea de kiwi, curmale, rodii și, de ce nu, banane. Schimbările climatice, din ultimii ani, au creat condiții favorabile pentru creșterea acestor fructe exotice.

Verile din România s-au schimbat drastic în ultimii ani. Temperaturile sunt tot mai ridicate, plouă mai puțin și seceta este mai acută. Hectare întregi cultivate cu grâu și porumb suferă din lipsa ploii, iar fermierii români par deciși a se reprofila. Schimbările climatice ar putea transforma România din grânarul Europei într-o țară care va exporta banane, curmale, rodii și kiwi.

Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, are în nordul Capitalei hectare întregi cultivate cu fructe exotice pentru a vedea dacă rezistă la clima actuală.

Acesta este primul soi românesc de kiwi fără perișor. Este o plantă  mult mai rezistentă la ger, poate să fie cultivată în zona de cultură a prunului. După părerea mea, tot ce înseamnă sudul țării, Dobrogea, sudul țării și vestul, partea de vest a țării, adică în bazinele tradiționale pentru cultura piersicului și caisului. Poate să fie cultivat acolo fără niciun fel de probleme, a declarat pentru Digi24 Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Potrivit specialiștilor în agricultură, curmalele și bananele nordului le priește vremea de la noi din țară. Ba mai mult, aici nu există dăunători pentru aceste fructe, iar producția poate începe chiar din primul an.

Foto: Pexels.com