Ce mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în România?

Sorin Ionescu
14.07.2020
Ce mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în România?

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că mașinile cu volan pe dreapta care provin din Marea Britanie nu vor mai putea fi înmatriculate în România, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Noua regulă poate fi exceptată numai în cazul în care se prelungește perioada de tranziție între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Dat fiind interesul public ridicat pentru situaţia autovehiculelor care provin din UK, în contextul Brexit, precizăm şi cu această ocazie că până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită. În consecinţă, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleaşi condiţii, omologările UE emise de UK, adică şi autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiţii aplicabile. De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziţie dintre UK şi Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terţ din afara UE şi nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România, se arată în comunicatul RAR.

În ceea ce priveşte autovehiculele deja înregistrate situația nu se schimbă. Potrivit legii, modul în care mașinile cu volan pe dreapta pot primi CIV este precizat în Reglementările RNTR 7, aprobate prin OMTCT nr. 2.132/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

În ceea ce priveşte autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care sunt deja înmatriculate în România, menţionăm că nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziţiei postului de conducere pe partea stângă, se adaugă în comunicatul RAR.

Conform informațiilor venite de la RAR, dacă o mașină cu volan pe dreapta a suferit modificări și i s-a mutat volanul pe partea stângă va putea fi reomologată.

Foto: auto-bild.ro