9 milioane de angajați din Europa ar putea deveni șomeri până în 2021

Gabriel Alexandrescu
24.06.2020
9 milioane de angajați din Europa ar putea deveni șomeri până în 2021

Un raport al companiei de administrare a activelor Allianz arată că aproximativ 9 milioane de angajaţi europeni riscă să devină şomeri până în anul 2021.

Din pricina pandemiei, o mulțime de companii din întrega lume au fost nevoite să-și oprească activitățile ceea ce a dus la o criză financiară fără precedent. Pentru a evita creşterea semnificativă a şomajului, multe dintre țările europene au făcut un efort pentru a evita creșterea șomajului. Totuși, această măsură nu pare a fi una de bun augur și poate avea repercursiuni ulterioare.

“În cele mai mari cinci ţări europene, estimăm că 9 milioane de angajaţi, respectiv 20% dintre cei înrolaţi în programe de lucru scurtate, au un risc crescut de a deveni şomeri în 2021, din cauza redresării lente şi a expirării programelor. (…) Le numim slujbe zombi; necesită politici ad hoc pentru a evita şomajul în masă amânat”, a notat într-un raport Ludovic Subran, economist şef al Allianz.

Rata şomajului din Uniunea Europeană a crescut în aprilie la 6,7%, de la 6,4% în martie. Rata şomajului în România a crescut în martie la 4,6%, faţă de 3,9% în februarie, pe fondul efectelor pandemiei asupra sectorului economic. Totuși, economiștii se așteaptă la o creștere fulminantă.

În încercarea de a limita proporțiile crizei economice, UE lucrează la un fond de investiţii care ar atrage 750 de miliarde de euro prin emisiuni de obligaţiuni, în vederea susţinerii sectoarelor şi companiilor europene.

Foto: Pexels.com