Iran a emis mandat de arestare pe numele lui Donald Trump şi cere ajutorul Interpol

Gabriel Alexandrescu
29.06.2020
Iran a emis mandat de arestare pe numele lui Donald Trump şi cere ajutorul Interpol

Liderii iranieni au emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui american Donald Trump și au solicitat și ajutorul celor de la Interpol. Liderul de la Casa Albă este considerat vinovat de atacul cu dronă care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani în Bagdad. Alături de Trump mai sunt acuzate câteva zeci de persoane, toți cetățeni americani.

Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, este acuzat de “omor şi terorism” după ce Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă pe data de 3 ianuarie. Procurorul iranian Ali Alqasimehr a declarat luni că Donald Trump, împreună cu peste 30 de alte persoane a fost implicat în atacul ce l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani.

Iranul a solicitat să fie emis un „aviz roşu” (cel mai înalt nivel emis de Interpol) pentru Donald Trump, solicitând totodată ca agenţia să caute şi să-l aresteze pe liderul american, scrie aljazeera.com.

Ce urmează? În mod normal, autorităţile locale efectuează arestările în numele ţării care a solicitat-o. Totuși, notificările nu pot obliga ţările să aresteze sau să extrădeze suspecţii. Rămâne de văzut dacă Interpol va accepta solicitarea Iranului.

Cum a murit generalul Qassem Soleimani?

Generalul Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac aerian pe aeroportul din Bagdad pe data de 3 ianuarie. Soleimani a fost cel care și-a asumat responsabilitatea pentru operațiunile clandestine ale Iranului în străinătate, extinzând implicarea militară a Iranului în conflicte externe precum cele din Siria și Irak.