Donald Trump vrea să folosească armata pentru a opri protestele

Gabriel Alexandrescu
02.06.2020
Donald Trump vrea să folosească armata pentru a opri protestele

Protestele continuă în Statele Unite ale Americii după ce George Floyd, un bărbat de culoare, și-a pierdut viața după ce un ofițer de poliție alb a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul lui. Ieri, Trump a spus că va folosi armata pentru a pune capăt protestelor.

Donald Trump a anunțat că va mobiliza toate resursele federale disponibile, civile şi militare, pentru a opri revoltele și protestele din marile orașe ale Statelor Unite ale Americii.

Într-un discurs dur, Trump a avut un ton mai degrabă agresiv și nicidecum pașnic: “Prima şi cea mai înaltă datorie a mea ca preşedinte este să apăr marea noastră ţară şi poporul american. Am depus jurământ pentru a susţine legile naţiunii noastre şi asta voi face”.

Președintele Statelor Unite ale Americii a mai spus: “Punem capăt revoltelor şi nelegiuirilor care s-au răspândit în toată ţara. (…) Acestea nu sunt acte de protest paşnic. Acestea sunt acte de terorism intern. Distrugerea de vieţi nevinovate şi vărsarea de sânge nevinovat este o ofensă adusă umanităţii şi o crimă împotriva lui Dumnezeu”.

Spre finalul discursului, Donald Trump a făcut referire și la decesul lui George Floyd, promitand că “moartea sa nu va fi în zadar”.

Poate Trump să folosească armata?

Folosirea armatei pentru înăbușirea revoltelor rste o decizie controversată din punct de vedere juridic. Trump a invocat o lege din 1807 care i-ar da dreptul să mobilizeze armata pe teritoriul țării pe care o conduce. Este de așteptat, însă, ca guvernatorii, cel puțin cei democrați, să nu accepte desfășurarea de trupe federale pe teritoriul statelor pe care le conduc.