De ce acte ai nevoie pentru pașaport? Ce acte îți trebuie pentru pașaport?

Sorin Ionescu
16.07.2020
De ce acte ai nevoie pentru pașaport? Ce acte îți trebuie pentru pașaport?

Acte pentru pașaport. Cetățenii români care vor să călătorească în afara spațiului Uniunii Europene trebuie să știe că au nevoie de un pașaport. Actul oferă posibilitatea oamenilor să intre și să iasă din orice țară de pe glob. În blocul comunitar al Uniunii Europene, oamenii pot merge fără a avea nevoie de pașaport, putând avea la ei doar buletinul.

Ce documente îți trebuie pentru a obține un pașaport?

Procedura de obținere a unui pașaport a fost simplificată foarte mult, în ultimii ani în România. Așadar, dacă știți ce acte vă trebuie și plătiți toate taxele, veți avea în portofel un pașaport destul de repede. Este indicat să vă faceți programare online, astfel evitați șederea la coadă.

În anul 2020, pentru a obține un pașaport aveți nevoie de următoarele acte:

  • cartea de identitate;
  • chitanța care face dovada achitării taxei;
  • paşaportul anterior, dacă acesta există.

Dacă doriți să scoateți un pașaport pentru un copil cu vârsta de până la 14 ani aveți nevoie de următoarele acte: certificatul de naştere al copilului, în original; cărțile de identitate ale parinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original; chitanța care dovadește achitarea taxelor pentru pasaport, completate pe numele minorului; paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.

Cât trebuie să plătești pentru un pașaport?

Trebuie știut că taxele pentru eliberarea pașaportului diferă în funcție de tipul de pașaport și de vârstă. Așadar, pentru un pașaport simplu electronic trebuie să scoateți din buzunar suma de 258 lei pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv 234 lei pentru oamenii cu vârsta sub 12 ani. În cazul unui pașaport simplu temporar taxa este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Cât trebuie să aștepți pentru un pașaport?

Pașaportul simplu electronic are o valabilitate de 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani. Dacă ești în țară și dorești obținerea unui pașaport timpul de așteptare este de 15 zile, dacă faci cerere în consulatele din statele membre UE, termenul este de 45 de zile, iar în restul țărilor termenul este de 65 de zile. Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni, iar eliberarea lui se poate face în câteva ore până la maxim trei zile.

Foto: Newmoney.ro