Ce se întâmplă cu românii care vor să meargă cu mașina în Grecia?

Morcovescu Ana-Maria
02.07.2020
Ce se întâmplă cu românii care vor să meargă cu mașina în Grecia?

Ministerul Turismului din Grecia a luat o decizie importantă în ceea ce îi privește pe turiștii români care își vor petrece vacanța de vară în această țară. Începând cu 1 iulie au fost închise 5 dintre cele 6 puncte de trecere a frontierei dinspre Bulgaria.

Măsura a fost dispusă în vederea dotării celor cinci puncte vamale cu cititoare de coduri QR. Ministerul Afacerilor Externe a emis în acest sens o atenționare de călătorie.

Începând de miercuri, 01 iulie 2020, autoritățile elene permit accesul cu mașina în Grecia dinspre Bulgaria doar prin punctul de trecere al frontierei de la Kulata – Promaconas. Accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis în perioada 1-15 iulie a.c. numai prin acest punct de trecere al frontierei bulgaro-elene ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic denumit Passanger Locator Form prin intermediul căruia se va ține evidența turiștilor care se vor deplasa în Grecia.

Românii care vor călători în Insula Thassos vor fi nevoiți să se abată circa 200 km de la traseul obișnuit, iar durata drumului va crește cu aproximativ 2 ore. Închise sunt şi graniţele dintre Macedonia şi Grecia, astfel că turiștii români care vor pleca din vestul ţării vor trebui să treacă spre Grecia tot prin Bulgaria.

Măsura este valabilă doar pentru intrarea pe teritoriul Greciei dinspre Bulgaria. Cei care doresc să părăsească Grecia o vor putea face în continuare prin toate punctele vamale disponibile, și anume: Кulata – Promahonas, Ilinden – Еxochi, Каpitan Petko Voievoda – Оrmenion, Zlatograd – Тhermes, Ivailovgrad – Ciprinos și Макаzа-Nimfea.

Teste aleatorii pentru depistarea Covid-19

Formularul online Passanger Locator Form poate fi accesat pe site-ul travel.gov.gr și trebuie completat cu cel puţin 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de mijlocul de deplasare cu care se deplasează românii. După completarea formularului, călătorii primesc un cod QR care va fi scanat la graniță.

Mai mulți turiști români care au călătorit spre Grecia în ziua de 1 iulie au declarat că au putut intra pe teritoriul elen prin oricare punct vamal doar prezentând formularul completat online, fără să li se solicite respectivul cod QR.

Turiștii trebuie să aibă în vedere faptul că, la intrarea pe teritoriul Greciei, autorităţile vamale elene efectuează teste aleatorii pentru depistarea Covid-19. Persoanele testate vor fi obligate să aștepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiții de autoizolare, la adresa pe care au declarat-o în formularul electronic.

Turiştii care vor fi depistaţi pozitiv vor intra în carantină pentru următoarele 14 zile. În momentul de față, Grecia este una dintre cele mai sigure destinaţii de vacanţă din Europa în ceea ce privește răspândirea virusului Covid-19. Spre exemplu, la 1 iulie, au fost înregistrate 23 de noi cazuri de infectare cu coronavirus în toată ţara, în timp ce insulele greceşti au împreună, de la începutul pandemiei, sub 100 de cazuri.

Obligatorii rămân măsurile generale de prevenție: purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor și distanțarea socială.