Alexandru Rafila susține că datele oficiale cu numărul oamenilor infectați cu coronavirus nu sunt reale

Sorin Ionescu
16.06.2020
Alexandru Rafila susține că datele oficiale cu numărul oamenilor infectați cu coronavirus nu sunt reale

Profesorul Alexandru Rafila a făcut o declarație îngrijorătoare. El este de părere că în țara noastră cazurile de infectare cu coronavirus sunt între 10 și 20 de ori mai mari decât statisticile oficiale. Medicul i-a în calcul și persoanele asimptomatice, care sunt foarte greu de depistat.

“Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Trebuie specificat că, de la începutul epidemiei, în România, de Covid-19, au fost depistate 22.165 de infecţii, în condițiile în care sunt testate persoanele simptomatice și alte categorii bine definite (personal medical, pacienți oncologici, cu dializă, etc).

Un eventual vaccin, rezervat de multe țări

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alexandru Rafila, este de părere că o testare în masă a populației nu ar avea o relevanță epidemiologică prea mare.

“Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost” a explicat Rafila pentru sursa citată mai sus.

Alexandru Rafila îndeamnă România să se alăture inițiativei europene de a rezerva, încă de pe acum, un eventual vaccin. Franţa, Germania şi Italia au încheiat cu compania Astrazeneca un contract pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

“Îmi pare bine că s-a pus în funcţiune mecanismul european care permite achiziţionarea unei cantităţi de 400 de milioane de doze de vaccin de la un producător european (…) sunt cinci ţări care au aplicat, că asta era condiţia, pentru ca să se poată face o achiziţie comună, dar fără să ne exprimăm clar interesul de a participa la acest mecanism lucrurile, nu se întâmplă de la sine”, a punctat Rafila.

Profesorul Rafila consideră că dacă nu se va găsi un vaccin, în următorii ani virusul va trece prin toată populația, iar oamenii se vor imuniza automat. În timp, coronavirusul va ajunge să se comporte ca un simplu virus gripal.

Foto: jurnalulolteniei.ro