Vești proaste! Vine frigul în România! Ce iarnă vom avea?

Gabriel Alexandrescu
03.10.2023
Vești proaste! Vine frigul în România! Ce iarnă vom avea?

Va fi o iarnă ca niciodată! În România va cădea zăpada din abundență! Cel puțin asta susțin specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

Vom avea prima ninsoare în luna octombrie în regiunile muntoase. Sezonul rece va fi unul diferit de precedentele, care au fost oarecum anormale. Ninsori consistente se așteaptă nu doar în România ci și în regiuni mai obișnuite cu zăpada, așa cum sunt Scandinavia și zona alpină, dar şi în regiuni din estul Europei.

Fenomenul El Nino în creștere va fi principalul responsabil din spatele iernii 2023/2024 în emisfera nordică. El Niño – Oscilația de Sud (ENSO) reprezintă o variație a vântului care nu este regulată și a temperaturii de la suprafața mării peste Oceanul Pacific de Est tropical.

„Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.

Începutul oficial al iernii este la puțin peste două luni distanță și, chiar dacă mulți europeni se acomodează cu rutina de toamnă, echipa de meteorologi de la AccuWeather a alcătuit deja o perspectivă pentru ceea ce va aduce iarna în Europa în acest sezon.

”În acest sezon de iarnă, modelul general va fi influențat în mare măsură de La Nina, un fenomen oceanic și atmosferic care este echivalentul rece al lui El Nino.

În timpul fenomenului temperaturile neobișnuit de scăzute ale oceanelor se extind în Pacificul ecuatorial, ceea ce creează un sistem de feedback oceanic-atmosferic care poate avea un impact asupra vremii pe tot globul.

În special asupra temperaturilor de iarnă și a modelelor de zăpadă.”, precizează meterorologii Accuweather.

Tags: