Vești bune pentru părinți și copii: crește alocația! Copiii vor lua bani diferit in functie de vârstă

Gabriel Alexandrescu
04.10.2023
Vești bune pentru părinți și copii: crește alocația! Copiii vor lua bani diferit in functie de vârstă

Guvernul aduce vești incendiare pentru familiile din țara noastră, cu o creștere iminentă a alocațiilor pentru copii începând cu anul 2024. Însă, pregătiți-vă pentru o mică amânare, cu un strop de mister, până în luna martie, după ce INS va anunța oficial rata inflației din anul precedent!

Crește alocația

Potrivit noii legislații, alocațiile pentru copii vor cunoaște o creștere diferențiată în funcție de vârsta acestora. Pregătiți-vă să aflați cum micuții voștri vor încasa bani diferit în funcție de vârstă!

În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap vor primi o alocație lunară de 631 de lei. Cei din intervalul de vârstă de 2-18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, vor beneficia de o alocație lunară de 256 de lei. O surpriză de proporții este că aceeași sumă de 631 de lei va fi acordată și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă față de alocația de 600 de lei, valabilă în anul 2022. Adio, criză!

Și mai mult, alocațiile copiilor vor fi actualizate anul viitor, întrucât vor fi indexate cu rata medie anuală a inflației. “Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică,” conform OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Dar surprizele nu se opresc aici! Anul trecut, alocația lunară de plasament a fost și ea majorată. Drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent material sunt acum de 950 de lei. Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt, în mod obișnuit, încasați de unul dintre părinți. Iar plata alocației poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar. Bani mulți și mai simplu ca niciodată!

Așadar, părinți și copii, pregătiți-vă să îmbrățișați aceste schimbări minunate care aduc un mai mare sprijin financiar pentru familiile din România. E timpul să vă bucurați de mai mulți bani pentru a vă îngriji copiii și a le oferi cele mai bune condiții de dezvoltare. Alocațiile cresc, iar viitorul copiilor noștri strălucește din ce în ce mai tare!

Tags: