Un român a inventat un sistem care va ajuta milioane de oameni. Tânărul a primit ofertă de la Samsung

Gabriel Alexandrescu
14.07.2020
Un român a inventat un sistem care va ajuta milioane de oameni. Tânărul a primit ofertă de la Samsung

Un român de 21 de ani a fost acceptat în cadrul unui program de internship în celebrul Silicon Valley (cea mai cunoscută regiune unde își au sediul cele mai mari companii tehnologice) pentru o inovaţie care va ajuta la corectarea posturii corpului.

Românul Ion-Alexandru Secară a pus la cale un software menit să corecteze postura celor care petrec ore în șir pe scaunul de la birou.

„Am început să îmi dau seama că postura mea este groaznică şi simțeam dureri de spate după ce am stat în faţa unui calculator mai mult timp. Am realizat că nu sunt singurul care suferă din această cauză. Astfel, în urmă cu aproape doi ani, m-am alăturat unui proiect open-source care dezvolta software pentru a recunoaşte corpul unei persoane, sub forma unei structuri scheletice. Trei luni mai târziu, am părăsit proiectul open-source, crezând că am acumulat suficiente cunoştinţe pentru a putea dezvolta propriul algoritm de recunoaştere a corpului, pe care doream să-l folosesc pentru a-mi îmbunătăţi propria postură”, a explicat tânărul născut în Tecuci, dar care și-a petrecut o mare parte din copilărie în Iași și București.

Acesta a continuat: “În ultimul meu an de universitate am putut dezvolta un software foarte de bază care îmi evaluează postura în timp real şi mă anunţă să fac o pauză de exerciţii în fiecare oră. Unii dintre prietenii mei au văzut proiectul şi au vrut să-l folosească şi din moment ce se confruntă cu aceeaşi problemă. Văzând valoarea din softwareul pe care l-am dezvoltat, am decis să îl brevetez când am ajuns în SUA”.

În urma unui proces de recrutare ce a durat 5 luni, Ion-Alexandru Secară a fost acceptat într-un program numit Silicon Valley Internship Program, care îi aduce laolaltă pe cei mai buni ingineri software din Silicon Valley să lucreze pentru start-up-uri în Silicon Valley.

Cine va cumpăra brevetul?

Ion-Alexandru Secară a explicat potrivit romaniajournal.ro că a fost în discuții cu sud-coreenii de la Samsung care și-au manifestat interesul față de invenția sa. “Simt că proiectul în sine abia începe şi vreau să fiu acolo pentru a fi sigur că îşi va atinge potenţialul”, a punctat tânărul inginer.

Oamenii de știință de la Journal of Physical Activity and Health au descoperit ca incidenta pentru dizabilitati este mai mare de 1.52 ori cu fiecare oră pe care o petrecem sedentar, indiferent de cât timp petrecem activ.