Un nou virus gripal cu „potențial pandemic” a fost descoperit în China

Morcovescu Ana-Maria
30.06.2020
Un nou virus gripal cu „potențial pandemic” a fost descoperit în China

Oamenii de știință au identificat în China un nou virus gripal, care are potențial de a deveni o pandemie. Tulpina a apărut recent și se manifestă la porci, dar poate infecta și oamenii, susțin cercetătorii.

Aceștia sunt îngrijorați de faptul că tulpina ar putea suferi noi mutații, astfel încât să se poată transmite cu ușurință de la o persoană la alta și să se răspândească la nivel global. Deoarece este vorba despre o tulpină nouă, oamenii ar putea avea o imunitate scăzută sau deloc la noul virus.

Specialiștii, citați de bbc.com, au anunțat că virusul are „toate reperele” pentru a se putea adapta astfel încât să infecteze și oamenii și are nevoie de o atentă monitorizare.

De ce este noul virus periculos? 

O nouă tulpină agresivă de gripă se numără printre principalele amenințări pandemice pe care oamenii de știință le urmăresc, chiar și acum când lumea încearcă să pună capăt actualei pandemii de coronavirus.

Ultima pandemie de gripă a fost gripa porcină din 2009, care a izbucnit în Mexic. Aceasta a fost mai puțin mortală decât se temeau inițial cercetătorii, în mare parte deoarece multe persoane vârstnice aveau o anumită imunitate față de aceasta, probabil datorită asemănării sale cu alte virusuri gripale care au circulat în anii anteriori.

Acel virus, denumit A/H1N1pdm09, este acum acoperit de vaccinul antigripal anual pentru a se asigura că oamenii sunt protejați.

Noua tulpină de gripă descoperită în China este asemănătoare gripei porcine din 2009, dar cu unele mutații noi. Până acum, nu a reprezentat o mare amenințare, dar oamenii de știință care au studiat-o spun că este una care trebuie ținută sub supraveghere.

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4EAH1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele de pe căile respiratorii umane. Ei au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare și în industria porcină din China.

Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestei noi tulpini, deși ar putea fi adaptate în caz de nevoie.

Oamenii de știință au lansat avertismente referitoare la activitatea lucrătorilor din industria porcină, iar măsurile pentru controlul noului virus la porci și pentru monitorizarea atentă a oamenilor ar trebui implementate rapid.