Start în testarea națională anti-Covid 19. La ce să se aștepte românii?

Morcovescu Ana-Maria
02.07.2020
Start în testarea națională anti-Covid 19. La ce să se aștepte românii?

Testarea națională anti-Covid 19 a început cu județul Ialomița, dar au fost recoltate și câteva probe din București, anunță Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Recoltările, care sunt făcute cu cea mai avansată metodă disponibilă în acest moment, ar urma să se încheie la sfârșitul lunii august, tot atunci urmând a fi disponibile cea mai mare parte a rezultatelor.

Până în toamnă, autoritățile vor avea o imagine clară asupra procentului cetățenilor români care a trecut prin infecție, pe cele 8 regiuni de dezvoltare.

Directorul CNSCBT a precizat că autoritățile vor ști procentul din populația României care a trecut prin infecție pentru că care anticorpi, fie că a știut sau nu a știut că a trecut prin infecție. De asemenea, se va ști separat pe care fiecare grupă de vârstă care este procentul persoanelor care au trecut prin infecție, precum și care este procentul persoanelor care au trecut prin infecție pe cele 8 regiuni ale României.

Aceste studii vin în sprijinul decidenților, aceștia urmând a avea la dispoziție toate datele pentru a putea lua măsurile care se impun și, mai ales, pentru pregătirea sistemului sanitar pentru ceea ce ar putea veni.

Unde se vor face testele?

Pentru realizarea testării naționale anti-Covid 19 au fost selectate mai multe laboratoare care s-au oferit să participe în fiecare județ și în București, dar și laboratore care realizează orice tip de analize medicale. Acolo sosesc persoane care au o recomandare pentru diverse tipuri de analize medicale, iar persoanele respective sunt întrebate dacă sunt de acord să participe la acest studiu.

„În acest moment, laboratorul unde oricum se recoltează sânge pentru efectuarea analizelor respective păstrează o cantitate minimă de ser pe care ni-l furnizează aici la noi, la București, și pe care testăm anticorpii”, a mai precizat Adriana Pistol pentru Digi 24.