Spania, pe lista țărilor din “zona galbenă”. Ce măsuri implică această schimbare?

Sorin Ionescu
10.08.2020
Spania, pe lista țărilor din “zona galbenă”. Ce măsuri implică această schimbare?

Pandemia de coronavirus se agravează în Spania. Autoritățile iberice au declarat, în ultima perioadă, tot mai multe persoane infectate cu virusul ucigaș din China. Potrivit datelor oficiale, până în momentul de față, peste 314 mii de cetățeni spanioli au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, iar dintre aceștia peste 28 de mii au decedat.

Autoritățile române au decis ca începând de marți, 11 august, persoanele care vin din Spania, indiferent de naționalitate, să intre în carantină la domiciliu 14 zile. De asemenea, tot de marți, ora 00:00, s-a hotărât ca toate zborurile din și către Spania să fie anulate.

Așadar, Spania intră pe lista țărilor din “zona galbenă”, unde există un risc epidemiologic ridicat din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19. Lista se actualizează săptămânal de INSP și se stabilește ținând cont de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, astfel încât să fie mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară.

Potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) următoarele țări de pe glob sunt plasate în “zona galbenă”: Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatoriala, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Sint Maarten, Spania, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din țările/zonele cu risc epidemiologic ridicat și au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l), conform INSP.

Țările care nu apar pe lista “zonei galbene” sunt considerate ca fiind în “zona verde”, iar persoanele care vin din aceste state nu au niciun fel de restricții la intrarea în România.

Până în acest moment, la nivel mondial, au fost declarate aproximativ 20 de milioane de persoane infectate cu coronavirus, iar dintre acestea peste 730 de mii au decedat.

Foto: theflagshop.co.uk