Se răspândește COVID-19 în apa mării? Ce spun specialiștii?

Gabriel Alexandrescu
26.05.2020
Se răspândește COVID-19 în apa mării? Ce spun specialiștii?

Virusul COVID-19 a schimbat definitiv modul în care eram obișnuiți să ne trăim viața. Teama de a contracta virusul este la orice pas. Mulți dintre cei care plănuiesc să plece într-o vacanță la mare se întreabă, pe bună dreptate, se poate răspândi COVID-19 în apă?

Specialiștii în sănătate publică din Statele Unite ale Americii au anunțat că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine sau mare. Totodată, conform publicației The New York Post, în acest moment “nu sunt dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”. Motivul? Clorul din apa piscinelor este fatal pentru coronavirus.

Dar în apa sărată a mărilor și oceanelor? Oamenii de știință anunță că și aceasta este la fel de sigură pentru oamenii care se tem să contracteze noul coronavirus.

Se transmite virusul în apa dulce a lacurilor? Nici măcar aici. Cu toate că apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă. “Probabil că ar trebui că cineva să bea toată apa dintr-un lac pentru a lua virusul”, a afirmat Paula Cannon, profesoară de microbiologie moleculară şi imunologie la Keck School of Medicine.

Cercetătorii menționează că virusul este mult mai periculos pe plajă decât în apă. Pe suprafețe uscate, virusul poate supraviețui ore bune. Tocmai de aceea, cei care merg la plajă sunt sfătuiți să dezinfecteze cu băgare de seamă șezlongurile pe care stau la bronzat.

Se poartă masca în apă?

Specialiștii au fost întrebați dacă ar trebui să purtăm masca când ne bucurăm de apa mării sau a oceanului. Conform Centrului de control și prevenire al bolilor din SUA, masca nu ar trebui utilizată în apă. “Este foarte greu de respirat, dacă măștile se udă”. O eventuală sufocare poate fi la fel de mortală ca o doză de Covid-19.

Foto: Pexels.com