Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce trebuie să faci să-ți meargă bine

Sorin Ionescu
29.06.2020
Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce trebuie să faci să-ți meargă bine

Creștinii sărbătoresc, astăzi 29 iunie, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aceștia au dus mai departe cuvântul lui Iisus Hristos și sunt cei mai cunoscuți dintre Apostolii săi. Cei doi sunt considerați ocrotitorii persoanelor lipsite de libertate.

Sfântul Petru a dus cuvântul lui Iisus Hristos mai departe inițial în Ierusalim, Iudeea și Antiohia, ulterior propovăduind Evanghelia și în regiuni mai îndepărtate. Pentru acest lucru, a fost răstignit la Roma, în capitala Imperiului Roman. La cererea sa, el a fost omorât cu capul în jos pentru a se deosebi de mântuitor. Pe locul unde acesta a fost răstignit se află astăzi Basilica San Pietro din Vatican.

Sfântul Pavel a străbătut toată Asia, Spania, Britanie și Italia, propovăduind cuvântul lui Iisus Hristos și înființând numeroase comunități creștine.  Imperiul Otoman nu era de acord cu ideea că există un alt rege. Acesta a fost omorât tot la Roma, ca și Petru, însă prin decapitare.

Tradiții și obiceiuri de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În cultura română, sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel are numeroase tradiții și obiceiuri. Astfel, în această zi, este interzis să se muncească fiindcă se cinstește memoria celor doi Apostoli. Totodată, se dă de pomană celor morţi, iar femeile trebuie să ofere mâncare persoanelor nevoiaşe, precum și vase de lut pline cu apă.

Un alt obicei spune că femeile, în această zi, trebuie să mănânce mere pentru a nu-i supăra pe cei în vârstă. Conform tradiției, se spune că privighetorile și cucul nu mai cântă după această dată. Pentru sănătate și spor în casă se sfințesc la biserică colaci cu mere și se împart oamenilor săraci. Totodată, este indicat ca, în această zi, oamenii să poartă în buzunar pelin și usturoi pentru a fi feriți de rele. Dacă aceste lucruri nu sunt respectate Sfântul Petru se poate supăra și poate da cu tunete și grindină.

Foto: ziarullumina.ro