Programul “Noua Casă”, în locul programului “Prima Casă”. Care sunt noutățile?

Sorin Ionescu
23.07.2020
Programul “Noua Casă”, în locul programului “Prima Casă”. Care sunt noutățile?

Românii care vor să își cumpere o casă nouă trebuie să știe că Guvernul va lansa, în curând, programul “Noua Casă”. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a emis un comunicat în care a anunțat cum arată noul proiect și ce presupune acesta.

Așadar, în mare măsură programul “Noua Casă” va fi la fel ca “Prima Casă”, însă va avea și ceva modificări. Programul poate fi accesat de cei care nu dețin singuri sau împreună cu soția o locuință, sau au o locuință cu suprafața mai mică de 50 de mp. Creditarea maximă pentru noile locuințe este de 140.000 de euro, pentru care se cere un avans de 15% și credite de până la 70.000 de euro pentru locuințe mai vechi de 5 ani, cu un avans de 5%.

Credit destinat achiziției unei locuințe noi sau asimilate de maximum 140.000 EUR, echivalent lei compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 119.000 EUR, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate și acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței, se arată în comunicatul FNGCIMM.

Care sunt condițiile pentru a lua un credit prin programul “Noua Casă”?

Trebuie știut faptul că, potrivit actului normativ, avansul se plăteşte de către beneficiar şi este între 5 şi 15% din preţul de achiziţie a locuinţelor, în funcţie de categoriile de locuinţe. Pentru a obține un credit trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • la data solicitării creditului declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Programul are ca scop cumpărarea primei case pentru tineri, dar și dezvoltarea sectorului de construcții. Proiectul privind programul “Noua Casă” poate fi consultat AICI.

Foto: Pexels.com