Patru avioane rusești, interceptate de aviație americană lângă Alaska

Sorin Ionescu
29.06.2020
Patru avioane rusești, interceptate de aviație americană lângă Alaska

Patru avioane ruseşti Tu-142 au fost interceptate, din nou, de către aviația militară americană în apropierea statului Alaska. Comandamentul securităţii aeriene a Statelor Unite şi Canadei (NORAD) susține că aeronavele se aflau la doar 120 de km de spațiul aerian al SUA.

Potrivit NORAD, avioanele americane de vânătoare F-22 „au interceptat patru avioane ruseşti Tu-142, care au pătruns în zona de identificare a apărării aeriene a statului Alaska, la 27 iunie”.

Patru avioane rusești, interceptate de americani

Interceptarea de sâmbătă a aeronavelor a avut întâmplări similare la începutul acestei luni. Nu mai puțin de patru ori avioanele rusești s-au aflat în apropierea spațiului aerian al americanilor. Penultima dată aviația americană a interceptat bombardiere rusești capabile să transporte echipament nuclear.

“Numai în acest an, forțele NORAD au identificat și interceptat aeronave militare ruse, inclusiv bombardiere, luptători și aeronave de patrulare maritimă în zece ocazii separate când au zburat în ADIZ”, a declarat comandantul NORAD, generalul Terrence J. O’Shaughnessy, pentru CNN.

Trebuie specificat că, zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este supravegheat de armata uneia sau mai multor ţări, dincolo de spaţiul aerian naţional, pentru a dispune de un timp suplimentar de reacţie în cazul unei manevre ostile. Generalul a mărturisit că deși toată lumea este preocupată de criza provocată de pandemia de coronavirus, Statele Unite ale Americii rămân capabile să facă față oricărei provocări militare.

“În ciuda COVID-19, rămânem pe deplin pregătiți și capabili să ne desfășurăm misiunea noastră de apărare a patriei”, a adăugat generalul pentru sursa citată mai sus.

Statele Unite ale Americii dețin cea mai puternică armată din lume. Forța sa aeriană are în dotare 2.085 de avioane de luptă, 967 elicoptere de atac și 742 de avioane de misiune specială. În anul 2020, au fost alocate 750 de miliarde de dolari bugetului militar. Datorită puterii sale, SUA sunt considerate gardianul libertății în întreaga lume.

Foto: ro.wikipedia.org