NATO și Rusia în conflict din pricina situației din Belarus?

Gabriel Alexandrescu
18.08.2020
NATO și Rusia în conflict din pricina situației din Belarus?

Situația din Belarus tinde să escaladeze după cea mai mare demonstraţie din istoria postsovietică a ţării, când sute de mii de persoane s-au adunat în Mink precum şi alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukaşenko.

Aleksandr Lukashenko conduce în mod autoritar Belarusul din 1994, de peste 26 de ani, și oamenii s-au săturat. Sute de mii de persoane strigă laolaltă “Pleacă!”.

Aleksandr Lukaşenko și-a exprimat preocuparea cu privire la diferite exerciţii militare desfăşurate de NATO în Polonia şi Lituania, considerând manevrele drept o acumulare de forţe militare.

„Nu există nicio mobilizare militară a NATO în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea de est a Alianţei nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Este strict defensivă, proporţionată şi menită să prevină conflictele şi să menţină pacea”, a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

Pe de altă parte, Aleksandr Lukaşenko a susţinut că Vladimir Putin l-ar fi asigurat cu privire la un ajutor al Rusiei pentru securitatea Belarusului.

“Ne-am înţeles cu el (cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia) pentru asigurarea securităţii Belarusului”, a spus Lukaşenko în urma unei convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că există riscul care Rusia și NATO să intre în conflict din pricina crizei din Belarus. Fix cum s-a întâmplat în Ucraina, când Rusia i-a oferit azil politic lui Iuşcenko.

Ce țări fac parte din NATO?

NATO este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat în Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 28 state din Europa, Asia și America de Nord astfel: Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburs, Muntenegru, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.