Marea Britanie se află oficial în recesiune. Cu cât a scăzut PIB-ul UK?

Sorin Ionescu
12.08.2020
Marea Britanie se află oficial în recesiune. Cu cât a scăzut PIB-ul UK?

Criza economică provocată de pandemia de coronavirus își face simțită prezența tot mai puternic. Marea Britanie a anunțat că se află, oficial, în recesiune după ce indicii economici au scăzut drastic în perioada aprilie – iunie.

Economia britanică a scăzut cu 20,4% comparativ cu primele trei luni ale anului. Cheltuielile gospodăriilor s-au scufundat pe măsură ce magazinele au primit ordin să se închidă, în timp ce firmele de construcții sunt în pragul dezastrului. Drept urmare, Regatul Unit a anunțat prima recesiune economică din anul 2009 până în prezent.

Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a anunțat că economia din Marea Britanie a revenit în iunie, deoarece restricțiile Guvernului s-au mai relaxat. Cu toate acestea PIB-ul a scăzut mult, iar efectele se simt.

În ciuda acestui fapt, produsul intern brut (PIB) din iunie rămâne cu șase procente mai mic decât nivelul din februarie, când a fost declanșată lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a declarat Jonathan Athow, adjunct național pentru statistici economice pentru BBC.

Economia Marii Britanii dă semne de revenire

Potrivit ONS, prăbușirea economiei a fost determinată de închiderea de magazine, hoteluri, restaurante, școli și ateliere de reparații auto. Sectorul serviciilor, care alimentează patru cincimi din sectorul economic, a suferit cea mai mare scădere trimestrială. Întreruperile din fabrică au dus și la cea mai lentă producție de mașini din 1954. Apogeul declinului economic a fost atins în aprilie.

Odată cu relaxarea măsurilor de restricție economia britanică a dat semne de revenire, însă chiar și așa perioada îndelungată de inactivitate va fi cu greu recuperată. Specialiștii sunt de părere că, în zilele care urmează, tot mai multe persoane vor rămâne fără locuri de muncă.

Economia Marii Britaniei este una dintre cele mai mari din lume și cu toate acestea are o contracție foarte mare. Cu toate că datele oficiale arată o ușoară creștere economică, va mai trece mult timp până când totul va reveni la normal.

Foto: Pexels.com