Marcel Ciolacu a anunțat dacă va candida sau nu la Președinția României

Sorin Ionescu
24.11.2023
Marcel Ciolacu a anunțat dacă va candida sau nu la Președinția României

Premierul Marcel Ciolacu a stârnit curiozitatea opiniei publice prin declarații referitoare la o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale. Cu toate că speculațiile sunt la ordinea zilei, Ciolacu a subliniat că încă nu a luat o decizie definitivă în privința acestui pas major în cariera sa politică.

Marcel Ciolacu, despre alegerile prezidențiale

Într-un interviu recent pentru realitatea.net, întrebat direct dacă își dorește să devină președintele României, liderul PSD a răspuns ferm: “Nu. Nu mi-am dorit nici să fiu premier, dar sper să mă ridic la nivelul așteptărilor. Nu am făcut lucruri rele de când sunt prim-ministru, dimpotrivă, am făcut lucruri de care sunt mândru.”

Ciolacu a subliniat faptul că nu a avut o analiză proprie în privința acestei decizii importante pentru viitorul său politic. „Nu am avut eu cu mine încă această discuție”, a spus premierul. Cu toate acestea, el a mărturit că nu consideră obligatoriu ca viitorul candidat al PSD la prezidențiale să fie membru de partid, ci este suficient să fie “social-democrat în spirit.”

Ciolacu nu vrea să fie dat afară din PSD

Liderul PSD a adăugat că, în ciuda schimbărilor frecvente de conducere în partid, speră să nu fie exclus dacă rezultatul la alegeri nu este cel scontat și afirmă cu fermitate că nu își va înființa propriul partid în cazul unei astfel de situații. Despre viitorul candidat PSD la prezidențiale, Ciolacu a menționat că este prea devreme pentru a avea o discuție serioasă, menționând că fostul lider al partidului, Mircea Geoană, se află în prezent într-o poziție importantă la NATO și are încă o misiune de îndeplinit.

„Marea majoritate a președinților PSD au fost dați afară. Eu sper că nu o să fiu exclus și cu certitudine nu o să-mi fac nici partid. Cred că e mult prea prematură discuția. Din câte știu, domnul Geoană este în acest moment la NATO Secretar General Adjunct, încă are o misiune de îndeplinit. Înțeleg intențiile domniei sale, nu am nicio problemă, trăim într-o țară democratică, partidul va decide la momentul respectiv. Aș vedea, totuși, un om mai de stânga și mult mai aplicat și un om încă în vâltoarea realității din România. Este foarte… Nu cred în ciorbe reîncălzite”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Deși Ciolacu își exprimă rezerva față de propria candidatură la prezidențiale, declarațiile sale indică o atenție deosebită față de alinierea la valorile social-democrate și la nevoile prezentului social și politic din țară. Este clar că decizia sa finală va fi așteptată cu interes de către cetățeni și membrii partidului.