A venit criza! Guvernul a tăiat mai multe beneficii de la angajați

Sorin Ionescu
20.11.2023
A venit criza! Guvernul a tăiat mai multe beneficii de la angajați

Guvernul României a decis să retragă voucherele de vacanță și primele de Crăciun pentru mii de angajați din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Această decizie afectează în special salariații cu bani mai puțini, punându-i în situația delicată de a pierde sume semnificative de bani care erau acordate tradițional alături de salarii.

Criza financiară începe să se simtă

Complexul Energetic Oltenia, cu peste 10.000 de angajați în 2022, se confruntă cu o perspectivă sumbră pentru luna decembrie. Decizia de austeritate adoptată recent de Executivul României, cu scopul de a reduce cheltuielile de final de an, amenință să compromită tradiționalele prime de Crăciun și voucherele de vacanță ale angajaților din acest sector.

Sindicatul din cadrul Complexului Energetic Oltenia a luat rapid atitudine, angajându-se în elaborarea unui memorandum pe care intenționează să-l prezinte Guvernului. Obiectivul acestui memorandum este de a solicita autorităților centrale excluderea companiei din incidența ordonanței de austeritate, în speranța de a preveni pierderea primelor de sărbători și a voucherele de vacanță în 2024.

Se speră ca Guvernul să facă o excepție

Liderii sindicatelor sunt încrezători că vor reuși să mențină drepturile, deja negociate în contractul colectiv de muncă, printre care și prima de Crăciun în valoare de 3.000 de lei. Aceștia au subliniat că vor depune eforturi active pentru obținerea unei excepții de la prevederile ordonanței de austeritate care afectează și Complexul Energetic Oltenia.

Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari, a făcut declarații asigurătoare, subliniind că există șanse reale de a obține exceptarea de la Guvern și că angajații vor primi în continuare primele de Crăciun. Cu toate acestea, viitorul financiar al salariaților din Complexul Energetic Oltenia rămâne incert, iar sindicatul se pregătește pentru o luptă susținută pentru drepturile lucrătorilor în această perioadă dificilă.

„Le vom primi. Vom face în așa fel încât să fie primite primele de Crăciun. Există posibilități astfel încât această companie să fie exceptată de la prevederile acestei ordonanțe”, a declarat Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari, la Radio Infinit.

Așadar, se anunță vremuri grele pentru toată lumea, criza economică urmând să își facă simțită prezența din ce în ce mai mult.