CTP se ia la trântă cu Marian Godină: “M-a mâhnit postarea dumneavoastră”! CTP parează lovitură după lovitură

Gabriel Alexandrescu
20.11.2023
CTP se ia la trântă cu Marian Godină: “M-a mâhnit postarea dumneavoastră”! CTP parează lovitură după lovitură

În România, una dintre cele mai apreciate voci când vine vorba despre jurnalism este cea a lui Cristian Tudor Popescu. Când vine vorba despre influenceri, Marian Godină are și el un rol important întrucât postările și comentariile lui atrag mii de reacții. Ce se întâmplă când cei doi se iau la trântă. Unde? Pe Facebook, evident.

Recent, Cristian Tudor Popescu nu a ratat momentul de a-i ironiza pe comentatorii partidei Israel – România, de la Prima TV, Costi Mocanu și Emil Grădinescu. “Un rol decisiv în calificare mi se pare că au avut cei doi comentatori tv, care au dat cu gura patriotic din răsputeri la meciul Israel-România – fără ei, pierdeam. Cred că este „imperios necesar” ca toate confruntările naționalei de la turneul final din Germania să fie heirupite de aceiași”, a notat cu ironie CTP pe pagina sa de Facebook.

Samuilă îi dă replica lui CTP

Unul dintre oamenii care le-a luat apărarea colegilor de breaslă a fost Silviu Tudor Samuilă. Moderator la Orange Sport și editorialist GSP.ro, Samuilă i-a dat replica lui Cristian Tudor Popescu la postarea ironică a acestuia la adresa lui Emil Grădinescu și Costi Mocanu:

„Fabulos! Domnule Popescu, sunteți cumva unul și același cu acel comentator care ne-a răsfățat urechile cu urlete istericoase și patriotarde la capătul oricărui punct câștigat de Simona Halep într-o finală de GS?

Dacă nu mă înșală memoria, s-au strecurat și momente de bucurie la erorile neprovocate ale adversarei Simonei, mostră de mare fair-play! Atunci era ‘imperios necesar’ să transformați un meci de tenis într-un circ indecent, care să vă propulseze în rolul de actor principal al evenimentului?”.

Jurnalistul CTP nu a lăsat lucrurile neterminate și i-a replicat lui Samuilă: “N-am urlat, nici istericos, nici altfel, „la capătul oricărui punct câștigat de Simona Halep”. Minciună neagră. N-am avut niciun „moment de bucurie la erorile neprovocate ale adversarei Simonei”, cum nu am avut niciodată când am comentat sau jucat tenis. Minciună neagră. N-am transformat niciun meci al Simonei Halep într-un „circ indecent”. Minciună neagră. Dimpotrivă. În finala Roland Garros 2017, pierdută groaznic la Ostapenko, am fost mai mult mohorât și monosilabic. Poate cititorii își amintesc. În cea din 2018, câștigată la Sloane Stephens, am fost tot timpul rezervat și prudent, pentru că îmi era pur și simplu teamă să nu se repete istoria. Poate cititorii își amintesc. La sfârșit, colegul meu de comentariu, Mihai Mironică, a strigat și a vorbit, eu am tăcut, n-am scos o vorbă aproape un minut, mă paralizase emoția. Secvența poate fi văzută pe youtube.
Tot pe youtube se află un comentariu recent al subsemnatului despre epoca antiadevăr, în care spun că acum „jurnaliștii” pot debita orice despre oricine și orice, fără vreo dovadă – dacă zicerile răspund unor așteptări de antipatie și ură din societate, vor fi luate drept adevăr. TOTUL este adevărat – minciuna maximă. Iată de ce nu trăim într-o epocă postadevăr, ci în epoca TOTADEVĂR. Ar fi trebuit să mă aștept la confirmarea rapidă de mai sus.”

Godină se bagă în seamă și e acid. Are dreptate?

Marian Godină a simțit gust de sânge și i-a dat un comentariu lui Cristian Tudor Popescu făcând referire la episodul Recorder, când CTP a spus că “E posibil ca reportajul să conțină erori. Dar, o regulă a meseriei spune că dacă dintr-o investigație jurnalistică 20% este adevăr indubitabil, atunci jurnaliștii și-au făcut treaba.”

“Acest Samuilă, despre care am aflat că e jurnalist după ce m-am uitat la dumnealui pe pagină (bănuiesc că e unul banal, din moment ce se face cunoscut comentând minciuni pe pagina dvs) face în comentariul dumnealui patru afirmații.
Prima că ați comentat finala GS, a doua că ați folosit urlete istericoase și patriotarde, a treia că v-ați bucurat la greșelile neprovocate ale adversarei Simonei și a patra că ați transformat meciul într-un circ indecent. Prima afirmație e un adevăr indubitabil, chiar ați comentat finala GS, știe toată lumea asta. Celelalte trei afirmații sunt minciuni gogonate, invenții ale jurnalistului. Așadar, putem spune că, din patru afirmații, doar una e adevărată. Matematic, asta înseamnă că din ce spune omul ăsta, 25% e adevărat indubitabil. “Dacă 20% e adevărat, jurnaliștii și-au făcut treaba”. E titlul folosit de dumneavoastră într-o postare, sunt convins că vă amintiți. În aceeași postare, explicați mai mult: “E posibil ca reportajul să conțină erori. Dar, o regulă a meseriei spune că dacă dintr-o investigație jurnalistică 20% este adevăr indubitabil, atunci jurnaliștii și-au făcut treaba.” Domnule Popescu, considerând că acel comentariu al acelui Samuilă este făcut în urma unei investigații jurnalistice, fie ea făcută de pe wc de un jurnalist mincinos, putem spune că, din moment ce 25%, adică mai mult de 20%, e adevăr indubitabil, Samuilă și-a făcut treaba?”, a notat Godină cu ironie. Comentariul său a adunat sute de likeuri în timp record.

CTP a parat și a răspuns din nou și acestui atac în stilul caracteristic: “Domnule Marian Godina, nu pot să vă spun decat ca această postare a dvs, trasa de par pana la ridicol si lipsita de respect fata de jurnalismul de investigatie despre care am scris eu,nicidecum despre niste ziceri mincinoase, bazate pe neant, m-a mahnit. Nu va raspund la intrebarea retorica, la care , de fapt, nu doriti un raspuns. Din pacate, trebuie sa constat ca scuzele prezentate public de dvs. nu au fost sincere, nu au avut in spate constientizarea greselii de atitudine comise, nu fata de mine, cel pe care ati asteptat prilejul sa va ”razbunati” si l-ati gasit acum, ci fata de munca jurnalistilor Recorder”.

Cine are dreptate dintre cei trei nu știm, dar un lucru e clar: Facebook-ul a devenit pentru persoanele publice din România un loc unde-și plătesc polițe și își spală public rufele.