Klaus Iohannis: “Pe 1 iunie se deschid terasele”

Gabriel Alexandrescu
28.05.2020
Klaus Iohannis: “Pe 1 iunie se deschid terasele”

Președintele României Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații după ce a avut o întâlnire cu premierul Orban și mai mulți miniștri la Palatul Cotroceni. Președintele a vorbit despre schimbările care vor veni în viața noastră începând cu data de 1 iunie și a arătat cum vom trăi măsurile de relaxare.

Începând cu data de 1 iunie, prima zi de vară, românii nu vor mai avea nevoie de declarație pentru a ieși din localitate.

“Deplasările în afara localității, de la 1 iunie vor fi libere. Nu va mai fi nevoie de declarație. În ce privește competițiile sportive, se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie dar pentru sporturile care se practică afară”, a spus șeful statului.

“De la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puțin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă și, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control”, a mai spus Șeful Statului.

De la 1 iunie vom putea merge la plajă

Acesta a adăugat: “De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă”.

Klaus Iohannis a mai spus: “Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții, sigur, de siguranță, de distanțare și de igienă. Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă”.

Declarație de presă (28.05.2020)

De la 1 iunie, vor fi luate noi măsuri de relaxare. Astfel, cu respectarea unor condiții clare de distanțare, se redeschid terasele, se vor putea desfășura spectacole în aer liber cu maximum 500 de spectatori și se va putea merge la plajă. Deplasările în afara localității se vor face fără declarație și se vor relua competițiile sportive, fără spectatori, în aer liber, mai puțin sporturile de contact. Examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate deja. Evaluarea națională se va face începând din 15 iunie, iar pentru copiii care nu pot susține acest examen din motive medicale și de carantină, se va organiza o a doua sesiune, începând din 29 iunie. În privința Bacalaureatului, se va organiza, la fel ca și în alți ani, o a doua sesiune, în august.Nu putem încă vorbi de o reducere semnificativă a epidemiei în România, dar vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des!

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 28 mai 2020