Iohannis: “Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate de inundații”

Gabriel Alexandrescu
24.06.2020
Iohannis: “Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate de inundații”

Mii de familii din România se confruntă cu inundațiile după precipitațiile căzute în ultima perioadă. Inundațiile au făcut prăpăd în 90 de localități din 19 județe. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj de solidaritate, familiilor greu încercate de ape.

Mai multe drumuri naţionale din judeţe din Transilvania şi Moldova au fost blocate, în ultimele zile, din cauza inundaţiilor. În plus, mii de familii au rămas pe drumuri și câțiva români au fost chiar luați de viitură.

Ce a spus Iohannis despre inundații

“Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autorităţile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile şi a le asigura celor afectaţi ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi transmit condoleanţe familiilor îndoliate”, a afirmat Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Acesta a adăugat: “Din nefericire, inundaţiile cu consecinţe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România şi trebuie să fim mult mai bine pregătiţi în a le gestiona. Soluţiile există şi ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecinţa amplificării schimbărilor climatice şi a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră”.

La finalul intervenţiei, preşedintele a făcut un apel către români: “Rămâneţi vigilenţi, fiţi precauţi şi evitaţi deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate! Este, totodată, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunităţile şi localităţile sinistrate, care să contribuie activ la efortul autorităţilor de a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate, ca urmare a acestor inundaţii”.