Informația zilei privind pensiile. Sunt afectați toți pensionarii, inclusiv cei cu pensii speciale.

Gabriel Alexandrescu
02.01.2023
Informația zilei privind pensiile. Sunt afectați toți pensionarii, inclusiv cei cu pensii speciale.

Distribuirea pensiilor și a drepturilor sociale în luna ianuarie se va decala cu câteva zile, ca urmare a perioadei sărbătorilor

Compania Națională Poșta Română informează că, în luna ianuarie 2023, distribuirea pensiilor și a drepturilor sociale se va decala cu câteva zile, ca urmare a perioadei sărbătorilor de iarnă în care, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, atât salariații Casei Naționale de Pensii Publice, cât și cei ai Poștei Române, beneficiază de zile libere.

Atât salariații acestei instituții, cât și cei ai Casei Naționale de Pensii Publice beneficiază de zile libere, conform legislației. Astfel că pensiile vor fi achitate la domiciliu în perioada 6-17 ianuarie, iar la ghișeele unităților poștale până pe data de 19 ianuarie 2023. La fel ca anul trecut, salariații Poștei Române vor lucra la capacitate maximă pentru a finaliza distribuirea pensiilor într-un interval de opt zile lucrătoare, mai scrie în comunicatul instituției. Anul trecut în ianuarie poșta a distribuit banii pensionarilor cu trei zile mai repede decât termenul anunțat.

Casa Națională de Pensii Publice a anuțat că va vira contravaloarea drepturilor de protecție socială, în conturile Poștei Române, cu o decalare de câteva zile. Astfel, calendarul de achitare a pensiilor din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve și văduve de război, IOVR) va fi următorul:

  • la domiciliu – în perioada 6 – 17 ianuarie 2023;
  • la ghișeele subunităților poștale – până pe data de 19 ianuarie 2023.

“Ca și anul trecut, salariații Poştei Române vor lucra la capacitate maximă pentru a finaliza distribuirea pensiilor într-un interval comasat de doar opt zile lucrătoare, față de intervalul obișnuit de distribuire a pensiilor, conform contractului, 1 – 15 ale fiecărei luni. Este o situație specială pe care o întâmpinăm la fiecare început de an, având în vedere această perioadă în care angajații din toate domeniile de activitate au dreptul la zile libere pentru a le petrece alături de familie. Menționăm că, în celelalte luni ale anului, Poşta Română nu şi-a încălcat angajamentul asumat în conformitate cu convenţia încheiată cu Casa Națională de Pensii și subliniem că, anul trecut, Poșta Română a depus toate eforturile pentru a distribui banii pensionarilor într-un timp cât mai scurt și a finalizat, cu trei zile înainte de termenul comunicat inițial, distribuirea drepturilor bănești”, a declarat Valentin Ștefan, Directorul General al Poștei Române.