George Paul Avram, interpretul personajului “Haralamb” din “Toate pânzele sus”, a murit

Sorin Ionescu
17.07.2020
George Paul Avram, interpretul personajului “Haralamb” din “Toate pânzele sus”, a murit

Cinematografia și lumea teatrului din România sunt în doliu. Actorul George Paul Avram, cunoscut publicului şi pentru rolul lui “Haralamb” din serialul “Toate pânzele sus”, a murit la vârsta de 80 de ani. Anunțul a fost făcut de soția lui.

George Paul Avram s-a născut pe data de 31 martie 1940, în Bucureşti. Acesta a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), în 1963. Un an mai târziu, a debutat la Teatrul de Stat din Sibiu, cu rolul Andrei din Passacaglia, iar câteva luni mai târziu a intrat în trupa Teatrului Naţional din Bucureşti. Aici, a jucat peste 30 de spectacole, în două decenii. În anul 1987, a renunțat la scenă și a plecat în Germania. S-a reîntors, în țară, în anul 2005.

De-a lungul carierei, acesta a jucat mai multe roluri pe scena Teatrului Național din București, precum: O’Kelly în “Maria Stuart” de Friedrich Schiller – primul rol la TNB, în 1964, urmat de Valter în “Idolul şi Ion Anapoda” de G. M.Zamfirescu, Căpitan Stamatescu în “Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, Lukas în “Peripeţiile bravului soldat Svejk” de Jaroslav Hasek, Balou în “Danton” de Camil Petrescu şi multe altele. Ultimul rol pe care l-a jucat a fost în spectacolul “Eduard al III-lea” de William Shakespeare, regizat de Alexandru Tocilescu în 2008.

Cum a murit

Probabil, rolul care i-a scris numele în istoria cinematografiei românești a fost cel al lui “Haralamb” din “Toate pânzele sus” de Radu Tudoran, în regia lui Mircea Mureşan. Pe marele ecran acesta a mai putut fi văzut în “Actorul şi sălbaticii” şi “Mitică Popescu” în regia lui Manole Marcus, “Secvenţe”, regia Alexandru Tatos, “Restul e tăcere”, regia Nae Caranfil.

De ce nu și-a continuat “Haralamb” cariera în actorie?

Actorul George Paul Avram a trăit momente grele în timpul comunismului. Cariera sa a luat o întorsătură neplăcută, după ce un director din Ministerul Culturii s-a ținut de capul său, făcându-l să renunțe la ce îi era mai drag și să plece în Germania.

Haralamb din “Toate pânzele sus” a murit azi. George Paul Avram, actorul, avea 80 de ani. Cariera lui a fost curmată de un director din Ministerul Culturii care l-a șicanat pănă l-a determinat să plece din țară, a scris prezentatorul de televiziune Dan Negru pe Facebook.

George Paul Avram a făcut un rol magistral în “Toate pânzele sus”