Fost general al armatei SUA: “Rusia ar putea testa capacitatea NATO printr-o invazie în România sau statele baltice”

Gabriel Alexandrescu
15.06.2020
Fost general al armatei SUA: “Rusia ar putea testa capacitatea NATO printr-o invazie în România sau statele baltice”

Generalul Ben Hodges, fostul șef al trupelor americane din Europa, a acordat un interviu pentru ediția duminicală a ziarului britanic The Times. Acesta a vorbit despre riscul ca într-un anumit moment, Rusia să testeze capacitatea de apărare a NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) invadând țările cele mai la îndemână precum România sau țările baltice.

Începând cu anul 2004, țări precum România, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria fac parte din alianta politico-militară NATO care cuprinde actualmente 28 de state din Europa, Asia și America de Nord.

În ultimii ani, NATO și-a concentrat eforturile pe securizarea zonei din preajma Mării Negre, dar politica lui Donald Trump este de retragere a trupelor din Europa.

Generalul Ben Hodges, fost şef al armatei americane din Europa, avertizează că Rusia ar putea profita de această retragere.

„Dacă ei consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a declarat Hodges. În caz contrar, Rusia ar putea să invadeze România așa cum a procedat cu Peninsula Crimeea din Ucraina.

Hodges a continuat: “Dacă a existat vreodată un moment când să fi avut nevoie de aliaţi, acesta este acum, mai ales dacă ne gândim la provocările economice cu care ne confruntăm ca urmare a Covid-19”.