De unde vine obiceiul să sărutăm mâna preotului?

Gabriel Alexandrescu
17.08.2020
De unde vine obiceiul să sărutăm mâna preotului?

Biserica Ortodoxă Română este, din nou, în centrul unui scandal. Un preot din satul clujean Tăuţi ar fi refuzat să oficieze slujba de înmormântare, pretinzând membrilor familiei îndoliate să-şi ceară iertare pentru modul în care a fost tratat. După ce a primit scuzele de rigoare, acesta a pretins să-i fie pupate mâinile. Totuși, de unde vine obiceiul să pupăm mâna preotului?

De unde vine obiceiul să sărutăm mâna preotului?

Scandalul dintre preot și familia îndoliată a plecat de la taxa pentru locul de veci, de 5.000 de lei, pe care familia nu o plătise. La final, preotul a pretins să-i fie sărutate mâinile, scrie adevarul.ro. Totuși, de unde vine acest obicei?

Conform site-ului doxologia.ro, sărutarea mâinii preotului nu este sărutare obişnuită, ci este, după cuvântul apostolului Pavel, o sărutare sfântă. Totodată, explicația gestului îl dă Sfântul Ioan Gură de Aur: “Ştiţi de ce sărutăm mâna preotului? Pentru că mâna preotului ne dă ceea ce nici o altă mână de muritor nu ne poate da, Sfânta Împărtăşanie!”.

Conform reprezentanților BOR, gestul de a săruta mâna unui preot ar trebui să fie unul uman şi creştinesc. Acest gest ar trebui să fie o bucurie și nicidecum, credincioșii să se simtă umiliți.

“De ce sărutăm la sfârșitul slujbei mâna preotului? Fiindcă prin ea acea mână, lucrează Dumnezeu în viețile noastre”, a explicat pentru infospot.ro un preot ce are parohie în București.

În trecut, se sărutau și picioarele

Conform specialiștilor în religie, în vechime exista practica venerării prin sărutare şi a picioarelor episcopului, pornind de la paradigma evanghelică.

Vezi AICI reacția preotului din Tăuți!