De ce nu ai voie să mănânci înainte să faci analize?

Sorin Ionescu
04.08.2020
De ce nu ai voie să mănânci înainte să faci analize?

Recoltarea de analize nu este un eveniment plăcut pentru nicio persoană. Indiferent de tipul acestora, teama de a nu fi bolnav de ceva grav face ca majoritatea populației să nu își facă analize uzuale. Recomandarea medicilor este ca măcar o dată pe an o persoană să își verifice starea de sănătate.

Ce trebuie să faci înainte de a recolta analize?

În funcție de tipul de analize pe care urmează să le faci, medicii au mai multe recomandări. Așadar la unele analize nu este indicat să mănânci sau să bei cu câteva ore înainte. Acest lucru se face pentru a nu influența rezultatele acestora.

Potrivit specialiștilor în sănătate, trebuie să respecți următoarele reguli înainte de a face analize:

  • Dacă se ia exudat faringian și lingual nu trebuie să mănânci, să bei și să fumezi înainte. De asemenea, nu este indicat să te speli pe dinți și să folosești apa de gură.
  • În cazul prelevării secrețiilor uretrale și prostatice, nu ai voie să urinezi în dimineața dinaintea recoltării. Prelevarea se face cu tampoane sterile, după masajul uretrei. În privința secrețiilor vaginale, nu trebuie să fii la menstruație, trebuie să faci repaus sexual cu trei zile înainte de recoltare și să nu faci spălături vaginale. Înainte de recoltarea secrețiilor purulente, nu aplicaţi creme, loţiuni sau pudră cu antibiotice pe zona din care se va face recoltarea.
  • La analizele de sânge, doctorul recomandă să nu se mănânce nimic și să nu se bea apă cu aproximativ 10-12 ore înainte de recoltare. De asemenea, nu este indicat să fumezi în dimineața recoltării, iar organismul trebuie să fie cât mai relaxat. Glicemia, trigliceridele, colesterolul și lipidele sunt analize care trebuie recoltate în mod obligatoriu pe stomacul gol.

În concluzie, pentru că analizele să vă iasă corect este indicat să respectați sfaturile medicilor și să faceți ceea ce trebuie înainte de recoltare.

Foto: Pexels.com