Cum putem fierbe mai repede fasolea?

Morcovescu Ana-Maria
06.08.2020
Cum putem fierbe mai repede fasolea?

Fasolea boabe, albă sau roşie este o sursă naturală de fibre şi de proteine, având un indice glicemic scăzut. De asemenea, fasolea este bogată în fier, un supliment natural energetic, fiind indicat mai ales în cazul femeilor.

Riscul îmbolnăvirii de cancer (de colon sau de sân) sau de a suferi de o boală cardiacă este redus, acesta reprezentând un important beneficiu al consumatorilor de fasole.

Pentru că ne aflăm în postul Adormirii Maicii Domnului, fasolea este o legumă foarte hrănitoare și un important substitut al cărnii recomandat de specialiștii în nutriție tuturor persoanelor indiferent de vârstă.

Culorile din vrejul de fasole

Fasolea uscată o găsim în diferite mărimi, forme și gusturi. Fasolea albă fierbe cel mai repede datorită cojii subțiri. Fasolea albă cu boaba mare se folosește la ciorbe și salate, iar cea cu boaba mică la iahnie și fasole frecată.

Un gust deosebit iahniilor sau salatelor îl dă fasolea pestriță, deși fierbe mai greu având coaja groasă. Pentru gurmanzii amatori de mâncăruri cu sosuri picante, fasolea cu boabele roșii este cel mai des folosită.

Unul dintre cele mai sănătoase soiuri de fasole având un conținut bogat în proteine, magneziu, vitamina B1, B2 este fasolea neagră, numită și Phaseolus vulgaris L. În combinație cu porumb sau cu orez, usturoi și coriandru se pot pregăti gustoase salate reci.

Cum se fierbe fasolea mai repede?

Pentru a te bucura în totalitate de beneficiile pe care le oferă această legumă este nevoie să ții cont de câteva sfaturi de pregătire:

  • Înmuiate în apă cu sare câteva ore înainte de preparare boabele de fasole vor fierbe mai ușor.
  • Vei distruge toxina care provoacă dureri de stomac și gaze dacă adaugi fasolea timp de 10 minute în apă clocotită. De asemenea, pentru a nu provoca aciditate, se pot adăuga crenguțe de cimbru, un cartof sau o linguriță de bicarbonat
  • O altă metodă eficientă este să fierbi fasolea boabe în două, trei rânduri de apă și să o clătești de fiecare dată când schimbi apa.
  • O oală sub presiune este foarte utilă pentru a găti fasolea uscată mai repede.

Foto: Pexels.com