Studiu: Cu ce viteză medie circulă un tren în România?

Gabriel Alexandrescu
23.06.2020
Studiu: Cu ce viteză medie circulă un tren în România?

Un studiu a arătat starea deplorabile în care se află infrastructura feroviară din România. Cercetarea a scos la iveală faptul că în România, trenurile circula cu o viteză medie de 30-40 de kilometri pe oră.

O cercetare realizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) și intitulat “Studiul de sustenabilitate şi eficientizare a reţelei feroviare din România” arată că şinele din România se prezintă într-o stare care variază “de la deplorabilă la rezonabilă”.

În cazul podurilor și sistemelor de drenaj există restanţe la mentenanţă foarte mari. Cum se prezintă gările și haltele? “Starea lor este de la primitiv la bună”, au spus reprezentanții ARF în cadrul unei videoconferințe.

Aceeași analiză arată că sistemele de semnalizare existente, la ora actuală, pe calea ferată, sunt caracterizate ca fiind vechi, mecanice, cu cheie.

În țara noastră, trenurile circulă cu o viteză medie de 30-40 de kilometri pe oră. De exemplu, un tren de la București la Timișoara (540 km) face 9 ore și 26 de minute, dacă nu are întârziere. Dar, sunt rare cazurile în care un tren să nu aibă întârziere.

Analiza cu pricina s-a făcut și pe 113 linii şi secţiuni de linie, în lungime totală de 3.852 de km. Valoarea totală a studiului este de 5.648.489,87 lei, din care: – 3.559.112,25 lei, reprezentând 75% contribuția Uniunii Europene din Fondul
European de Dezvoltare Regională; – 1.186.370,75 lei, reprezentând 25% contribuţia Guvernului Românie