Ce s-a întâmplat cu Ioana Maria Vlas, “mama FNI”? Ce face la 76 de ani si ce pensie are?

Gabriel Alexandrescu
15.01.2021
Ce s-a întâmplat cu Ioana Maria Vlas, “mama FNI”? Ce face la 76 de ani si ce pensie are?

Ioana Maria Vlas a fost președinte al SOV Invest, firmă de investiții care a administrat Fondul Național de Investiții (FNI). FNI a falimentat și sute de mii de români au fost păgubiți. În 2005, aceasta a fost condamnată la 20 de ani de închisoare în cazul FNI, dar a fost eliberată în aprilie 2008. Apoi, în 2009 a fost încarcerată din nou și a petrecut, în total, șapte ani după gratii. Totuși, ce s-a întâmplat cu “mama FNI”?

Ajunsă la 76 de ani, Ioana Maria Vlas s-a retras într-un sat din județul Sibiu unde are parte de o viață liniștită. Ba mai multe, aceasta nu se deosebește cu nimic de restul vecinilor și trăiește cu 3.000 de lei pe lună, pensia sa și cea de urmaș.

“Este prinsă în gospodărie. Udă grădină și pune murături. Are ceva probleme de sănătate și ia destul de multe medicamente. Se deplasează din ce în ce mai greu, vârsta și boala își spun cuvântul. Primește doar vizita unor nepoți”, a explicat un vecin al Ioanei Maria Vlas.

Unde stă Ioana Maria Vlas?

Fosta directoare a FNI locuiește într-o casă cedată de o nepoată în localitatea Nou Român, o așezare situată la 50 de km de Sibiu și, probabil, se gândește cu nostalgie la timpurile în care era un pion important al economiei din România.

Piramida FNI

La îceputul lunii decembrie 2000, 13 inculpati – printre care si Vlas – au fost trimisi in judecata in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), procesul lor incepand in februarie 2001 la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti. Sute de mii de români au fost păgubiți cu milioane de lei. Inițial, Ioana Maria Vlas a fugit din țară.

În seara de 27 martie 2003, Ioana Maria Vlas a fost extradata de autoritatile israeliene, la solicitarea sa.