Ce condamnați nu vor mai putea beneficia de liberare condiționată?

Sorin Ionescu
18.06.2020
Ce condamnați nu vor mai putea beneficia de liberare condiționată?

Condamnați fără posibilitatea de a beneficia de liberare condiționată. Codul Penal a fost modificat, iar, de către Camera Deputaților. Parlamentarii au votat proiectul de lege prin care prin care criminalii, violatorii şi tâlharii nu vor mai putea fi liberaţi condiţionaţi. Decizia a fost luată destul de târziu, fiind numeroase cazuri în care persoane condamnate au ieșit pentru bună purtare și au recidivat.

Totodată, pentru alte categorii de pedepse trebuie să fie executată două treimi sau patru pătrimi din decizia de condamnare, înainte de a fi eliberaţi deţinuţii. Trebuie specificat că, mulți condamnați au ieșit ca urmare a recursului compensatoriu, lege dată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.

Florin Roman, deputat PNL: “Criminalii, violatorii şi tâlharii nu mai pot fi eliberaţi condiţionat ca urmare a acestei legi, nu mai pot fi eliberaţi condiţionat infractorii care comit următoarele infracţiuni: omor, omor calificat, exploatarea cerşetoriei, folosirea unui minor în scop de cerşetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, violul, agresiunea sexuală, act sexual cu un minor, corupţia sexuală, tâlhăria calificată, tâlhăria urmată de moartea victimei.

PNL este partidul care a abrogat şi recursul compensatoriu prin care PSD şi acoliţii lui au eliberat mai repede din puşcării peste 21.000 de infractori periculoşi, lăsaţi să umble liber pe străzile României. Vom continua să eliminăm din parlament legile PSD prin care se dau mai multe drepturi infractorilor decât victimelor acestor infracţiuni violente!”

Votul pentru modificarea Codului Penal, în Camera Deputaților, a fost unanim. De asemenea, a fost crescută pedeapsa maximă de la 3 la 5 ani pentru exploatarea cerşetoriei. Nu în ultimul rând, folosirea unui minor pentru cerşetorie e pedepsită cu închisoarea între 6 luni şi 5 ani, până acum pedeapsa pentru această infracțiune fiind de maxim 2 ani.

Măsura de modificare a Codului Penal este binevenită, chiar dacă destul de târziu. Cetățenii trebuie să simtă că sunt protejați de stat și infractorii stau acolo unde le este locul.

Foto: agora.md