Cazul unei bătrâne din județul Alba a schimbat legea pensiilor în România

Sorin Ionescu
16.07.2020
Cazul unei bătrâne din județul Alba a schimbat legea pensiilor în România

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat public că s-a modificat legea pensiilor. Pentru a fi mai exacți, în actuala lege a fost modificat un termen, pentru a rezolva dosarele de pensionare care au fost calculate greșit.

Demnitarul a atras atenția asupra unei erori în lege și a încercat să o corecteze. Astfel, s-a observat o problemă la termenul de prescripție în cazul unor erori materiale în procedura de stabilire a pensiei. Potrivit ministrului, acest termen a fost anulat din legea pensiilor, pentru situațiile în care vina aparține statului.

Decizia a fost luată după ce, în spațiul public, a apărut o bătrână din județul Alba care a încasat, timp de 16 ani, o pensie mai mică decât cea calculată.

Se mai pot ivi și erori; important mi se pare ca ele să fie asumate de sistemul public și să existe răspundere atunci când se întâmplă. De preferat este să nu se întâmple erori, dar ele pot apărea atunci când lucrezi cu multe dosare. Cineva trebuie să supravegeze pe plan local astfel ca atunci când apar să fie imediat văzute și remediate, a scris Ministrul Violeta Alexandru pe Facebook.

Legea pensiilor nu este corectă

Din nefericire, actuala lege a pensiilor are o mare problemă. Dacă o persoană a avut ghinion și i-a fost calculată greșit pensia, primind o sumă mai mică, aceasta își va primi drepturile care i se cuvin doar pe ultimii 3 ani. Violeta Alexandru a observat această problemă și a luat măsurile necesare pentru îndreptarea ei.

Pentru că problema de fond ținea de o modificare în Legea sistemului unitar de pensii publice, împreună cu președintele Casei Naționale de Pensii Publice, D. Baciu, am redactat o modificare a Legii prin care termenul de prescripție în cazul unor erori materiale a fost anulat, în situațiile în care vina aparține Statului. Modificarea asumată de parlamentarii Partidului Național Liberal, coordonați de liderul grupului nostru din Camera Deputaților, Florin Roman, a fost adoptată de Camera Deputaților.

De îndată ce intra în vigoare, voi face dreptate doamnei A.B. până la capăt, a adăugat Violeta Alexandru pe Facebook.

În România, în anul 2019, au fost înregistrați 5,157 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară s-a situat la 1.292 de lei, în creştere cu 10,2%, de la an la an, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Foto: Pexels.com