Bulgaria ia atitudine in privința Shengen si cheamă austriecii la discuții.

Gabriel Alexandrescu
02.01.2023
Bulgaria ia atitudine in privința Shengen si cheamă austriecii la discuții.

Pe 23 ianuarie 2023 Cancelarul austriac şi ministrul său de interne vor merge în Bulgaria şi vor vizita zona de frontieră/

Cotidianul „Die Presse” scrie despre vizita lui Nehammer in Bulgaria.

Veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen a provocat nemulțumire în ambele țări. Cancelarul federal Karl Nehammer încearcă acum, în mod evident, să repare porțelanurile sparte: Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost invitatul lui Nehammer la concertul de Anul Nou. Nehammer și Radev au convenit asupra unei vizite a lui Nehammer și a ministrului de interne Gerhard Karner la frontiera bulgară. Aceștia au dorit “să colaboreze îndeaproape pentru a consolida protecția frontierelor externe ale UE“, a declarat Nehammer după întâlnire. Vizita va avea loc la 23 ianuarie.

Numărul mare de azilanți a fost argumentul austriac pentru veto-ul Schengen. Cu toate acestea, faptul că o mare parte dintre solicitanții de azil au luat calea Bulgariei este contestat. Bulgaria a susținut la momentul respectiv că veto-ul austriac a fost motivat de politica internă.

Nehammer dorește acum să sprijine Bulgaria pentru a obține mai mult ajutor din partea UE în ceea ce privește protecția frontierelor externe. Acest lucru ar implica, pe de o parte, finanțare europeană pentru consolidarea gardului dintre Bulgaria și Turcia și, pe de altă parte, o creștere a capacităților Frontex în această regiune.

Sursa: Die Presse

Sursa foto: Facebook