Cât au plătit niște turiști pe o ciorbă și o porție de hamsii pe litoralul românesc?

Sorin Ionescu
10.07.2020
Cât au plătit niște turiști pe o ciorbă și o porție de hamsii pe litoralul românesc?

Cum vine sezonul estival, cum se umple litoralul românesc de turiști. Atât cetățeni români cât și cei străini încearcă să găsească un loc cât mai aproape de Marea Neagră. Până aici totul este frumos, însă ce se întâmplă atunci când locațiile de cazare și cele de alimentație publică se gândesc cum să jecmănească mai bine turistul.

Acest lucru se întâmplă, în România, de ani buni de zile, însă odată cu pandemia de coronavirus lucrurile parcă au ajuns la un alt nivel. Sistemul HoReCa, din țara noastră, nu are nicio treabă să apere interesul consumatorului.

Prețurile practicate de comercianții de la malul mării sunt multe peste ceea ce se găsește chiar în Dubai. Nu are rost să discutăm de condițiile oferite la Marea Neagră și cele din Dubai. Hotelurile noastre sunt cele de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, care au fost văruite și pusă gresie și faianță, în felul acesta crescând prețurile mult peste ceea ce oferă.

Nu te lăsa păcălit de ofertele turistice

Majoritatea agențiilor de turism îți prezintă informația îmbrobodită frumos. Nu puține au fost cazurile când, odată ajunși la destinație, turiștii au rămas surprinși neplăcut de condițiile de cazare și de masă. Este bine să vă informați dinainte din mai multe surse, pentru a nu fi păcăliți.

Scuza principală a comercianților de pe litoralul românesc este că sezonul estival este foarte scurt și trebuie să își amortizeze pierderile de pe timp de iarnă. Însă, chiar și așa, nu este posibil ca un meniu să coste mai mult decât cel de pe Coasta de Azur.

În zilele acestea, a circulat pe Facebook un bon care scoate la suprafață goana după bani a comercianților români. Potrivit bonului fiscal 1 kg de hamsie costă 200 lei, o ciorbă de pui a la grec 39 lei, iar o ceafă de porc la grătar de 250 de grame are un preț de 42 lei.

Atât costă să mănânci pe litoralul românesc.

Anca Pavel Nedea, fost președinte al Autorității Naționale pentru Turism între 2015 și 2017, a acuzat că este o campanie de denigrare a litoralului românesc în favoarea celui bulgar și grecesc.

În concluzie, trăim o perioadă unică în istoria omenirii, pandemia de coronavirus, iar unii nu știu cum să se îmbogățească mai repede și să reducă considerabil pierderile din pandemie.

Foto: Wall-street.ro