Alertă la pompă: Motorina se scumpește din nou! Barilul de petrol, la un maxim istoric

Gabriel Alexandrescu
04.10.2023
Alertă la pompă: Motorina se scumpește din nou! Barilul de petrol, la un maxim istoric

Intrăm într-o nouă săptămână cu vești neplăcute pentru șoferii din România, deoarece gigantul carburanților, Petrom, a anunțat o creștere a prețurilor motorinei încă o dată! Cu toții simțim efectele acestei schimbări, iar fiecare umplere de rezervor devine mai costisitoare.

S-a scumpit din nou motorina

Marți, 3 octombrie, s-a produs o nouă lovitură pentru șoferi, când Petrom a majorat prețul motorinei standard cu 5 bani pe litru. Nu este prima creștere recentă, deoarece vineri dimineața, 29 septembrie, motorina a fost majorată cu același cuantum. Totuși, există și o veste bună pentru șoferii care folosesc benzină standard, deoarece prețul acesteia a scăzut cu un ban pe litru la începutul acestei săptămâni, luni, 2 octombrie, după o scădere anterioară de 5 bani pe litru.

La stațiile Petrom din frumosul municipiu Suceava, prețurile variază, potrivit peco-online, între 7,23 lei și 7,30 lei pentru un litru de benzină standard, în timp ce litrul de motorină standard se află în intervalul de 7,76 lei până la 7,88 lei.

Deși prețurile carburanților fluctuează, trebuie să menționăm că aceasta este cea mai ridicată cotă a motorinei la Petrom din acest an. Pe 24 ianuarie 2023, motorina s-a scumpit cu 9 bani pe litru, ajungând la 7,71 lei pe litru, dar ulterior a înregistrat variații pe parcursul anului.

Comparativ cu luna anterioară, putem observa o creștere medie de 1,1% la prețul unui litru de benzină, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă acum cu 4 lei mai mult decât în urmă cu doar 30 de zile, conform rapoartelor Economedia.ro. În cazul motorinei, creșterea este și mai semnificativă, cu o medie de 4,7%, aducând un cost suplimentar de 17,5 lei pentru un plin de 50 de litri față de acum o lună.

Aceste schimbări de prețuri pot pune o presiune financiară suplimentară asupra șoferilor și pot afecta bugetele familiilor. Este important să fim conștienți de aceste modificări și să căutăm modalități de a economisi combustibil, cum ar fi împărțirea mașinii sau folosirea transportului public ori a altor mijloace de transport ecologice.

Barilul de petrol la un maxim istoric

Într-un context marcat de o reducere drastică a stocurilor de petrol din Statele Unite și îngrijorări legate de aprovizionarea globală redusă din cauza tăierilor de producție efectuate de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+) și aliații săi, cu Arabia Saudită în prim plan, prețurile petrolului au atins niveluri neîntâlnite în ultimul an.

Sortimentul West Texas Intermediate (WTI), de importanță crucială pentru piața americană, a atins pe 28 septembrie, la ora 14:00, cota de 93,6 dolari pe baril, după un vârf de 95,52 dolari, ce nu a mai fost înregistrat din august anul trecut. Pe de altă parte, referința globală Brent a atins aproximativ 94,9 dolari pe baril, cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii noiembrie a anului precedent, conform datelor furnizate de Investing.com.

Stefano Grasso, manager senior de portofoliu la 8VantEdge din Singapore, a comentat că “Piața petrolului acceptă rapid faptul că reducerile OPEC+ anunțate în vară au un efect profund asupra disponibilității țițeiului”. El a continuat explicând că “Stocurile se epuizează, în vreme ce cererea continuă să crească. Suntem încă departe de un nivel al prețurilor care provoacă distrugerea cererii”. Această creștere a prețurilor petrolului poate avea implicații semnificative asupra economiilor globale și ale consumatorilor, reprezentând un subiect de mare interes în lumea financiară și energetică.

Tags: